Mineprojekt i Peru medfører undtagelsestilstand

08. dec 2011
Af
Lise Josefsen Hermann

Efter voldsomme demonstrationer, flere sårede og adskillige dages strejke mod et kæmpe guldmineprojekt i det nordlige Peru, erklærede landets præsident Ollanta Humala forleden undtagelsestilstand i fire provinser i delstaten Cajamarca.

Foto: GRUFIDES

Både hæren og politiet fylder blandt demonstranterne i byen Cajamarca i det nordlige Peru, hvor der i denne uge blev erklæret undtagelsestilstand. Det skyldes voldsomme protester mod, hvad der skulle blive det største mineprojekt i Perus historie.

Guldminen ville blive den største investering i mineindustrien i Perus historie. Det er selskabet Newmont, som også ejer den nærliggende Yanacocha-mine, Sydamerikas største guldmine, der står bag.

Newmont forventede et udbytte på flere end 15 millioner dollars over de næsten 20 år, som udvindingen af guldet ville tage. Ifølge Newmont ville CONGA-projektet også betyde tusindvis af jobs til området.

Men projektet ville have med miljømæssige og dermed også menneskelige omkostninger. Udover ødelæggelse af de tre grundvandsbassiner i området, så vil projektet fuldstændigt ændre økosystemerne i regionen, advarer miljøeksperter bl.a. fra Perus eget miljøministerium.

Og med næsten tyve års minedrift med guldminen Yanacocha og medfølgende voldsomme problemer med forurening, har befolkningen i Cajamarca fået nok.

Store dele af befolkningen strejker

Mindst 6.000 mennesker har været på gaderne i Cajamarca for at vise utilfredsheden, og der blev afholdt seks dages regional strejke imod projektet, hvor skoler og forretninger var lukkede og al transport stod stille. Derudover har omkring 3000 demonstranter protesteret ved selve minen, der ligger omkring 100 kilometer fra Cajamarca.

Efter der blev erklæret undtagelsestilstand, blev syv ledere fra miljøorganisationen ”Frente de Defensa Ambiental” fra Cajamarca anholdt.

De havde netop forladt Kongressen i Lima, hvor de havde forklaret deres krav i forhold til CONGA-mineprojektet. Det skriver den nationale Tv-station Tele Sur på sin hjemmeside. Situationen skabte nye protester fra de lokale beboere, der kræver deres ledere løsladt.

Humala skal holde sine løfter

Befolkningen i Cajamarca har i deres demonstrationer krævet, at præsident Ollanta Humala, der tiltrådte i juli, opfylder løfterne fra valgkampen angående ansvarlig udvindingsindustri. Humala har blandt andet lovet at forsvare liv og vand over for minedrift, og at Perus fattige befolkning også skal have glæde af indtægterne fra udnyttelsen af landets naturressourcer.

Et vigtigt skridt i den retning var vedtagelsen i august af en lov til sikring af høringsretten, hvilket især kommer landets oprindelige befolkning til gode. Det er ofte er dem, der bor i områderne med minedrift eller olieudvinding. Humala havde også knap sat sig til rette i præsidentsædet, før han øgede beskatningen på minedrift.

Nu kæmper demonstranterne for, at disse løfter bliver overholdt.

Fakta

Minedrift og anden udvindingsindustri, som for eksempel olieudvinding, er den vigtigste faktor bag Perus blomstrende økonomi de seneste år. Men det er en opblomstring med store ofre. Selvsamme udvindingsaktiviteter er skyld i voldsom forurening i store dele af landet og mange sociale konflikter, når for eksempel lokalbefolkningerne ikke spørges til råd om mineprojekter eller olieudvinding på (eller ofte er det rettere under) deres territorier.

IBIS arbejder gennem det regionale program LAPI for at støtte særligt Latinamerikas oprindelige befolkning i kampen for at sikre respekten for deres rettigheder overfor de økonomisk stærke og magtfulde mine- og olieselskaber.

Netop i Peru begynder det nye projekt ”Olien i Regnskoven” i et samarbejde mellem IBIS og Operation Dagsværk i starten af 2012. Projektet foregår i Amazonas i et område, der i årtier har lidt under voldsom forurening fra olieudvinding.

Læs mere om konflikten på følgende samling af blogs