Min arbejdsdag er et puslespil

01. sep 2012
Af
Carolina Martinez Varela Pedersen

Eft­er en opvækst som flygtning og børnesoldat er Daniel Wani nu en af drivkræ­fterne bag IBIS' arbejde i Sydsudan.

Jeg er født i Khartoum, men da jeg var ganske lille blev min far blev slået ihjel, og min mor forlod hovedstaden og vendte tilbage til den region, hvor vores familie kommer fra, og hvor jeg nu arbejder for IBIS. Min skolegang blev afbrudt flere gange under min opvækst på grund af krigen. Da jeg var ca. seks år gammel, måtte vi bl.a. flygte langt ud i bushen.

Som 10-årig blev jeg børnesoldat og gennemlevede fire ubeskrivelige år. Jeg er ikke i tvivl om, at det seks måneders lange rehabiliteringsprogram, jeg gennemgik som 14årig i en flygtningelejr i Norduganda, reddede mig fysisk og psykisk. Jeg tror ikke, jeg havde overlevet uden. Det gav mig min livslyst tilbage og troen på, at jeg kunne dygtiggøre mig gennem uddannelse. Jeg lærte at sætte mig mål og opnå dem. Først blev jeg lærer, så træner og nu projektleder.

Som IBIS projektleder er min arbejdsdag som et puslespil. Jeg skal hele tiden forsøge at få brikkerne til at passe sammen inden for de rammer, vi opererer under. Min dag er én lang problemløsning med megen vægt på kommunikation med staben, myndighederne og alle der har en aktie i projektet. Det er ofte svært, men jeg elsker mit arbejde!

Jeg er ambitiøs, men jeg har også lært, at nogle gange kan man bare ikke løse opgaven, som den er planlagt. Så er det vigtigt at have hele teamet med om bord, at få dem til at tænke kreativt og konstruktivt. Og det kan de kun, hvis de føler sig trygge. Så løbende teamopbygning er meget vigtigt.

Jeg er stolt af, hvad vi har opnået med vores grundskoleforløb for de unge, der ikke fik en skolegang pga. krigen. Men jeg ville ønske, at vi havde muligheden for at tilbyde dem faguddannelse, når de slutter, for ingen af dem har råd til videre uddannelse. Jeg kunne også godt tænke mig, at IBIS arbejdede tættere sammen med lærerseminarierne, og at vi lavede forsøg med modersmålsundervisning i grundskolen.

I min fritid besøger jeg venner og familie og hygger mig med dem. Men jeg bruger også meget af min fritid på mine studier. Jeg har for nylig færdiggjort en bachelor i Offentlig Administration ved Kampala Universitet i Uganda via fjernstudier. Der er et kolossalt behov for en mere effektiv struktur og bedre forretningsgange i vores nye stat. Det håber jeg at kunne bidrage til ved at have tilegnet mig denne viden. Jeg er sikker på, at jeg altid vil blive ved med at udvide min professionelle horisont og fortsat kæmpe, for at mit land bliver udviklet. Det er den arv, jeg ønsker at give videre til mine børn.

Om Daniel Wani

33 år, født i Khartoum, arbejder som projektleder i Yei, Sydsudan, gift og far til to børn