Magi i Alto Molocue

19. jan 2012
Af
Malene Aadal Bo

Børnene i Alto Molocue i Mozambique er blandt verdens fattigste og har normalt mere hårdt arbejde end magi i deres hverdag. Men siden efteråret har eleverne på Murrovoro Skole kunnet forvandle helt almindelige kladdehæftesider til de mest eventyrlige figurer.

De dygtigste origamikunstnere kan lave alt fra giraffer til præsident Obama ved at folde lidt i et stykke papir. Det var ikke helt det niveau, det foregik på, da eleverne på en af IBIS’ Happy Schools i Mozambique i oktober havde besøg.

Men gæsten var vaskeægte singaporeaner, og hun lærte børnene at bruge deres fingre og folde fine ting af flade ark.

Og hun lærte dem om Singapore, og hun legede med dem og grinede sammen med dem, og sammen med de andre gæster underviste hun børnene i spansk og engelsk og lærte dem om deres hjemlande - hhv. Bahrain, Portugal, Ecuador, England, Australien og altså Singapore.

De seks var voluntører og til hverdag ansat i malervirksomheden Hempel, der siden sidste år har haft et samarbejde med IBIS omkring de såkaldt ”glade skoler” i Mozambique.

Virksomheden har hovedkontor i Lyngby, men afdelinger og medarbejdere over hele verden, og det var da også ansøgere af snart sagt alle nationaliteter, CSR-direktør Bente Mølgaard skulle vælge imellem.

Ikke nogen badeferie

”Formålet med turen var at vise medarbejderne, de mennesker og det arbejde, som Hempel og dermed de selv, støtter. Et kriterium var derfor, at de skulle komme fra så forskellige steder i organisationen som muligt, være interesserede og åbne, men også at de ikke måtte være alt for sarte. Et ophold langt ude på landet i Mozambique er jo ikke nogen badeferie,” siger Bente Mølgaard.

På skolen havde de været lidt bekymrede for, om voluntørerne ville være tilbageholdende over for børnene og måske være bange for at få skidt eller bakterier på sig.
"Det ville have været meget akavet. Men det var der heldigvis slet ikke noget af,” siger Bente Mølgaard.

Lidt af en øjenåbner

Børnene flokkedes tæt om de besøgende, og voluntørerne svarede ved at fortælle om deres hjemlande, lære dem danse og sanglege, spille fodbold og volleyball og meget, meget mere.

Og mest af alt fik Hempel-folkene lov til at møde børnene og deres forældre, være på besøg i lokalsamfundet og snakke med lærerne og i det hele taget få en god fornemmelse af, hvad Alto Molocue er for et sted – og hvilken forskel Hempels støtte gør for det arbejde, IBIS laver i området, og de mennesker, som får en ekstra chance i livet.

Den første dag havde en af deltagerne fortalt en masse om den mad, man spiser i hendes hjemland. De forskellige typiske retter, og hvordan man tilbereder dem. Da hun senere besøgte en af elevernes familie og så den virkelighed, som er deres, blev hun helt ked af det.

”Her havde hun stået og talt om restauranter og problemer med at finde på, hvad man skal lave til aftensmad – og så sidder hun hos en familie, der ikke altid har noget at spise overhovedet. Det var en øjenåbner for hende,” siger Bente Mølgaard.

En anden stærk oplevelse var, da en lille dreng fik en legoklods i hænderne, og i stedet for at lege med den skyndte han sig hen til et sted, hvor taget var utæt og regnvandet dryppede ned. Det var hans chance for at få lidt rent vand at drikke i et område, hvor adgang til vand er et dagligt og alvorligt problem.

Men er det bærdygtig udvikling?

Hempels ansatte var i Alto Molocue i en uge, og de har oplevelser med hjem for livet. Det glæder selvfølgelig Bente Mølgaard, hvis formål er at udbrede kendskabet og opbakningen til virksomhedens CSR-arbejde – i første omgang blandt virksomhedens egne medarbejdere.

Men det glæder hende især, at børnene havde et par vidunderlige dage, og at både skolens lærere og IBIS’ programfolk fik noget ud af det.

”Det er jo ikke langsigtet udvikling at flyve en gruppe mennesker til Mozambique for at være sammen med børnene i en uges tid. Men det viste sig, at både børnene og deres forældre var pavestolte over, at vi var rejst så langt for at besøge netop dem, og det hænger måske ved. Og ikke mindst sagde lærere og programfolk til os, at de havde fået spændende input til lege og måder at undervise på, som ellers er svært for dem at få adgang til,” siger Bente Mølgaard.

Fakta

  • Hempel støtter to skoler i Mozambique. Det er to af IBIS’ såkaldte Happy Schools.
  • Projektet går ud på at skabe forbedringer i elevernes trivsel og læring. Det sker ved at forbedre undervisningen og på forskellig vis styrke børnenes kundskaber og selvværd.
  • En vigtig del af projektet er at inddrage forældre og lokalsamfund i skolearbejdet og at drage særlig omsorg for piger og forældreløse.

Se en dokumentarfilm om Den glade skole i Mozambique