Madskolens gourmetrestaurant indviet

22. mar 2013

Da gourmetrestauranten GUSTU blev indviet 4. april, blev det et foreløbigt klimaks på to års hårdt arbejde, der begyndte i 2010, da Claus Meyer i samarbejde med IBIS besluttede sig for at grundlægge en madskole og starte en madbevægelse i Sydamerikas fattigste land, Bolivia, gennem fonden Melting Pot Bolivia.

Madskolen, som er en integreret del af restauranten, giver socialt udsatte unge i Sydamerikas fattigste land en uddan­nelse som kulinariske entreprenører, og projektet trækker på Claus Meyers erfaringer med etableringen af noma og den nordiske køkkenbevægelse. Forud for indvielsen siger Claus Meyer:

”Det ny nordiske køkkens perspektiv er større end Michelin­stjerner, vækst og velstand i Norden. Jeg har ubegrænset tillid til, at vi kan forbedre verden gennem mad. Min drøm er, at vi kan inspirere en generation af unge bolivianere til at skabe fremgang og håb ved at samarbejde om at udnytte mulighederne i Bolivias råvaregrundlag.”

Madskolens 23 unge kokke-, tjener- og bageraspiranter har allerede været i gang på skolen i over et år, og var for nylig i praktik på de bedste restauranter i Peru. Eleverne står nu klar til at fortsætte deres videre uddannelse på GUSTU.

Stjernekokke i spidsen for GUSTU

Den danske kok Kamilla Seidler (tidl. Geist) og kokken Michelangelo Cestari (tidl. Relæ) fra Venezuela, leder mad­projektet og er gastronomisk ansvarlige for madskolen, restauranten og senere også en bistro og bageri. Det sker i tæt samarbejde med fire unge bolivianske kokke, som har været i praktik her i landet på blandt andet noma, Radio, Fiskebaren og Relæ.

En af de unge, der har fået chancen gennem GUSTU er Daniela Moyra Alarco Viscarra, 23 år, som er vokset op i et fattigt hjem i La Paz med ni søskende. Siden hun var lille, har hun hjulpet sin bedstemor med at lave mad, og har altid haft en drøm om at blive kok. Men kokkeskoler er dyre, og man skal jo tjene penge til sin familie, så det blev ved drømmen indtil hun fik chancen hos GUSTU.

“På Madskolen har jeg fået selvtillid. Det er min store drøm at blive kok, og køkkenet er det sted, hvor jeg er mest glad,” siger Daniela.

Fremtidens CSR giver genlyd i Bolivia

IBIS generalsekretær Vagn Berthelsen, som sammen med Claus Meyer var i La Paz ved indvielsen, 4. april, fortsætter:

”Jeg tror, at GUSTU er et eksempel på fremtidens CSR, hvor en virksomhed som Claus Meyers, udover at bidrage med penge, sætter sin kernekompetence i spil i et unikt samarbejde mellem en privat virksomhed og en NGO. Hvis det lykkes at skabe en madbevægelse, der rykker i Bolivia og giver genlyd internationalt, kan projektet få positive konsekvenser for landbrug, turisme og jobskabelse.”

I en to ugers periode fra indvielsen afvikler GUSTU prøvemiddage og fundraisingaktiviteter. 18. april er restaurantens første officielle åbningsdag. Allerede nu kan der reserveress bord til 18. april eller senere på booking@restuarantgustu.com.