La Paz støtter Bolivias nye Madskole

07. jul 2011
Af
Christina Smedegaard Jensen

Der fuld gang i forberedelserne til IBIS’ og Meyers madskoleprojekt i Bolivia, og kommununen i La Paz har nu føjet sig rækken af partnere. Derudover har præsidenten for Det Danske Gastronomiske Akademi netop været i Bolivia, for at være med til at lægge grunden til et nyt boliviansk køkken.

Blitzene knipser og et hav af kameraer er vendt op mod podiet, hvor en nervøs Jan Krag Jacobsen sidder og gør sig klar til at holde tale på spansk for den bolivianske presse. For at markere et nyt, banebrydende samarbejde mellem kommunen i La Paz og Meyers Madskole, afholdt IBIS og borgmesteren i La Paz onsdag d. 6. juli pressekonference.

Til pressekonferencen var Jan Krag Jacobsen, der er præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi og desuden spillede en vigtig rolle i bevægelsen bag Det Nye Nordiske Køkken.

Han er i Bolivia for at for at være med til at lægge grunden til et nyt boliviansk køkken, der blandt andet skal hjælpe til med at de indianske værdier igen bliver værdsat. Jan Krag Jacobsen mener, at man ved at ændre de traditioner og værdier der er forbundet med maden, kan man også ændre værdierne i samfundet.

Det samme mener kommunen, der er en vigtig del af projektet. Det er nemlig essentielt, at de bolivianske aktører føler ejerskab over projektet og for at vise sin støtte til projektet, har kommunen været med til at oprette et tre måneders grundkursus for de kommende kokkeelever. Et kursus, hvor det med Jan Krag Jacobsens ord "ikke kun handler om at lære at koge, stege og bage. Det handler om værdier.”

Sammenhængen mellem mad og værdier ser man eksempelvis i forhold til lamakød. Tidligere anså bolivianerne lamakød for at være en spise, der kun blev brugt blandt den indianske befolkning, men nu ser man retter med lamakød på selv den dyreste restaurant i La Paz. Hvor indiansk afstamning førhen var noget man forsøgte at skjule, er den indianske kulturarv nu i højere grad blevet noget, man kan være stolt af, hvilket altså også afspejles i maden. Men der er stadig plads til udvikling.

Boliviansk mad er ikke high cuisine

Under sit besøg har Jan Krag talt med en lang række mennesker, der alle fortæller den samme historie: Bolivia har en masse fantastiske råvarer, men det bolivianske køkken bliver ikke anset for at være high cuisine.

”Den største udfordring bliver at få folk til at føle stolthed over at spise boliviansk mad,” lyder det blandt andet fra kokken Eduardo Franco fra den velansete Restaurant TANTA i byen Santa Cruz.

Til det svarer Jan Krag Jacobsen: ”før tilblivelsen af Noma og Det Nye Nordiske Køkken blev traditionel dansk madlavning heller ikke anset for at være finere kogekunst. Men folk søger altid noget nyt, og i dette tilfælde blev Det Nye Nordiske Køkken en nyhed.”

Fakta

Jan Krag Jacobsen var fra 1998-2002 leder af projektet Måltidets Hus under Fødevareministeriet og Undervisningsministeriet. Derudover er han medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi, hvor han var præsident fra 1992-2001, vicepræsident fra 2001-2006, og herefter præsident igen.

Han er medlem af foreningen Danske Madpublicister og Dansk Forfatterforening og sammen med Claus Meyer var han med til at starte bevægelsen bag Det Nye Nordiske Køkken.