Kolort og kartoffelsnak i børnehøjde

17. mar 2011
Af
Trine Vingaard Larsen

Deltagerne fra LæseKaravanen er netop hjemvendt fra deres rejse rundt i Bolivia. I rygsækken har de snavsetøj, souvenirs og en masse oplevelser, som de i løbet af foråret vil dele med eleverne på de danske skoler. Oplevelserne altså.

LæseKaravanen, der består af otte frivillige fra IBIS, rejste i februar to uger til Bolivia for at se, hvordan livet egentlig er for børnene i det sydamerikanske land. I løbet af foråret drager karavane-deltagerne ud på i alt 50 skoler over hele Danmark for at dele deres fantastiske, finurlige og frygtindgydende oplevelser med de danske elever. Forleden inviterede tre af karavane-deltagerne til generalprøve på deres karavane-oplæg i IBIS’ lokaler på Nørrebrogade i København.

Et stemningsfyldt lokale

Det ellers så hvide og lidt kedelige lokale på 3. salen var som forandret. Øjnene havde svært ved at finde ro, overalt blev de mødt af flotte, stærke og indbydende farver. Bagerst i lokalet var der opstillet en boliviansk basar, hvor karavane-deltagerne havde samlet farverige krydderier, sokker af lama-strik, bowlerhatte, flotte nationaldragter, naturalier fra minebesøg og selvfølgelig kartofler i lange baner.

Ingen boliviansk basar uden kartofler, for kartoflen stammer fra Bolivia, og den findes i over 200 forskellige sorter. Den lavmælte bolivianske musik i baggrunden tilførte sammen med de mange forskellige dufte fra den bolivianske basar en helt særlig stemning til lokalet.

”Jeg er helt spændt på, hvordan oplægget bliver. Jeg er nysgerrig som et lille barn. Det er selvfølgelig ikke ligesom juleaften, men det er godt nok tæt på,” sagde en begejstret Mai-Britt Tollund, der var en af de fremmødte.

Historier i børnehøjde

Selvom ingen af de fremmødte var børn, skulle de alle finde deres barnlige sjæle frem, for generalprøven blev holdt i børnehøjde. De tre karavane-deltagere, Sine Pam Jensen, Sara Cecilie Ammitzbøll Hansen og Cecilie Fernández, fremviste billeder og videoer, mens de fortalte.

De fortalte blandt andet historien om, hvordan de mødte Marvin, der er portrætteret i LæseRaketten, som er den læsebog, de danske skoleelever har fået udleveret i forbindelse med kampagnen Hele Verden i Skole. I bogen kan børnene læse om, hvordan 14-årige Marvins største ønske er at blive turistguide i den mine, han har været nødt til at arbejde i hver dag, siden hans mor døde for to år siden. De tre karavane-deltagere kunne med glæde fortælle, at Marvins ønske nu er blevet opfyldt.

Der var også sjove historier. Som da Sara Cecilie Ammitzbøll Hansen viste et billede frem af et lerkomfur og fortalte følgende om, hvordan man får gang i komfuret: ”Man tænder et bål inde i komfuret. Men man bruger ikke brænde, det har man nemlig ikke så meget af. I stedet bruger man tørret kolort.”

Man kunne næsten høre, hvordan de mange skolebørn ville reagere på den oplysning: Aaad! De mange historier blev krydret med inddragende aktiviteter, hvor det blandt andet var muligt at få lov til at prøve en boliviansk skoleuniform eller at spille med et specielt boliviansk instrument lavet af fårenegle (aaad!).

Oplægget blev afsluttet med en quiz, hvor dem der havde hørt godt efter nu kunne brillere med deres nyopnåede viden. Herefter var der dømt fri leg, nu var der nemlig mulighed for at gå ned i den bolivianske basar, som under hele oplægget havde stået og set så indbydende ud.

LæseKaravanen er klar til de danske skoler

Efter en veloverstået generalprøve føler karavane-deltagerne sig nu godt rustede til at tage ud på de danske skoler.

”Vi glæder os alle rigtig meget til at komme ud på de mange skoler og fortælle skoleeleverne om alt det, vi oplevede på vores tur til Bolivia. Jeg glæder mig til at vise og fortælle eleverne, at børn i Bolivia på mange måder er ligesom børn i Danmark. De kan bedst lide frikvarter, de drømmer om fremtiden og har idoler. Men måske skal de gå to timer over et bjerg for at komme i skole. Eller måske går de slet ikke i skole, fordi de er nødt til at arbejde for at tjene penge til familien,” siger karavane-deltager, Sine Pam Jensen.

De første skoler har i skrivende stund allerede haft besøg af LæseKaravanen. Helt frem til midten af maj vil der være skoler, der tager imod IBIS’ frivillige karavane-detagere.

Fakta

Hele Verden i Skole er IBIS’ årlige uddannelseskampagne, der sætter fokus på børns ret til at gå i skole. Tæt på 180.000 danske skoleelever er i år tilmeldt kampagnen.

LæseRaketten er en del af Hele Verden i Skole-kampagnen. Det er en gratis læsebog til elever i grundskolen. Bogen er trininddelt og kan anvendes fra børnehaveklassen til og med 7. klasse. I år er bogens tema Bolivia.