Kapitalflugten er bedste NGO-kampagne

11. sep 2013
Af
Bertil Suadicani

Skattely og kapitalflugt kan gøres let forståeligt og engagerende. Det beviste IBIS med kampagnen Kapitalflugten, der nu har vundet prisen som bedste NGO-kampagne 2013.

’Kampagnen tager livtag med et emne, der er svært at kommunikere. Den udfolder emnet på en nær og levende måde, det er stramt kommunikeret og giver anledning til at folk kan være med’, gav dommerne fra brancheorganisationen ISOBRO som begrundelse for prisen.

Stærke resultater

På cirka to måneder samlede kampagnen 7.000 mennesker om at råbe skatteministeren op for at få ham til at kæmpe for internationale løsninger på de problemer, kapitalflugt skaber. Et meget stort antal underskrifter for en kampagne med et teknisk budskab.

28. januar 2013 blev underskrifterne afleveret til skatteminister Holger K. Nielsen (SF), som efterfølgende har taget kampen op internationalt. I april kom første politiske udspil fra EU mod kapitalflugt og skatteunddragelse.

Kamp mod strukturerne

IBIS har i mange år været engageret i kampen mod strukturelle årsager til fattigdom, hvoraf kapitalflugt er en af de mest omfattende. Mere end 5.000 milliarder kroner forsvinder ud af u-landene på grund af kapitalflugt, der fungerer ved at store selskaber og superrige mennesker trækker penge ud af u-lande med udspekulerede skatte-tricks. Til skade for nogen af verdens allerfattigste mennesker.

Se animationsfilmen fra kampagnen her.

Se indstillingen af kampagnen som PDF her. Indeholder tidslinje, mål og resultater.