Jeg skriver, fordi det er sjovt

08. apr 2011
Af
Mikael Kristensen

Den københavnske politiker og børnebogsforfatter Manu Sareen er en af de forfattere, der har doneret en historie til  IBIS' læsebog "LæseRaketten 2011", som udkommer 15. april. Den populære børnebogsforfatter var ikke selv en læsehest i skolen, her stod den mest på tegneserier som Tintin og Asterix. I dag tygger han sig mest gennem politiske biografier. Vi har talt med Manu Sareen.

Hvorfor skriver du børnelitteratur?

"Jeg skriver, fordi jeg synes det er sjovt, rart og spændende. Et af de gode formål ved at skrive og læse børnelitteratur er, at man kan være sammen om nogle ting og grine sammen. Børnelitteratur kan være med til at bryde tabuer og sætte ting på dagsordenen. Det fascinerer mig at skrive om ting, som man normalt har svært ved at tale om - og som kan være tabuer i samfundet."

Hvorfor har du valgt gratis at skrive en historie til LæseRaketten 2011?

"Jeg synes, at det er enormt vigtigt, at alle børn kommer i skole. Uddannelse, viden og dannelse er vejen ud af elendighed for verdens fattige. Her i Danmark tager vi det for givet, at der er en skole lige om gadehjørnet. Det er vigtigt at skabe den bevidsthed hos danske børn, at ikke alle børn i verden har adgang til skole. Verden omkring os har ikke altid samme privilegier, som vi har. Det fortæller jeg også mine egne børn derhjemme."

Hvordan havde du det selv med at læse, da du gik i skole?

"Jeg er nok et dårligt eksempel. Jeg har læst meget lidt i min barndom. Det vil være synd at sige, at jeg var en læsehest. Men jeg var helt vild med klassiske tegneserier som Tintin, Asterix og Lucky Luke.

Hvad kan du lide at læse som voksen?

"Jeg er helt klart en nyhedsjunkie, så jeg læser en masse aviser. Jeg kan gode lide at læse politiske biografier, hvor jeg får fortalt historien fra flere sider, men det kan være lidt sjovt at støde på sit eget navn, som jeg gjorde nu her, hvor jeg læste bogen ”Projekt Løkke”, om statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hvis det er skønlitterære biografier, er jeg klart til Ken Foletts ”Uendelig Verden” og ”Jordens Søjler”.

Jeg kan godt lide middelalderen, som var en meget barsk og voldsom tid. Det er helt absurd, hvor få mennesker der havde priviligier dengang. På mange måder minder den armod, der beskrives i Foletts bøger, om den fattigdom der eksisterer den dag i dag. Jeg oplevede selv fattigdom og armod under en rejse til Indien forrige vinter.

Lige nu er der 69 millioner børn verden over der ikke har adgang til skole. Kan vi i Danmark ikke bare være ligeglade med dem?

"Vi kan ganske enkelt ikke være ligeglade. Det handler om medmenneskelighed. Vi i Danmark får jo også noget tilbage igen, når andre lande vokser og bliver klogere, og kommer i skole. Det hele hænger sammen."

Om LæseRaketten

I år har LæseRaketten været i Bolivia, hvor LæseRaketten har besøgt IBIS’ uddannelsesprojekter og mødt de indianske skolebørn. Det er blevet til en masse gode fortællinger fra bolivianske børn, som fortæller om deres liv både i byen og på landet. Historierne giver et fantastisk indblik i børnenes hverdag, deres traditioner, klædedragter, og hvor meget Moder Jord betyder i deres kultur.

Ud over historierne fra Bolivia og Manu Sareens historie om drengen Ibqal Farooq, har blandt andre Mette Finderup doneret en historie om Emmy og hendes pinlige skilsmissemor. Peter Kær, tv-vært, forfatter og kunstner, har også skrevet til LæseRaketten, mens Carsten Jensen har leveret forordet.

Læs mere om LæseRaketten og Hele Verden i Skole