"Jeg har set mange grædende kvinder"

25. nov 2010
Af
Lise Josefsen Hermann

I anledning af FNs Internationale Dag for Udryddelsen af Vold mod Kvinder, 25. november.

På et lille, koldt og mørkt værelse i La Pazs tvillingeby El Alto i Bolivia finder vi Aymarakvinden Felipa Quispe. Hun er klædt i den typiske nederdel med folder. Bowlerhatten ligger på bordet ved siden af hende. El Alto ligger i mere end fire kilometers højde på vej ud på Bolivias højslette El Altiplano. Der er en smuk udsigt med hvide bjerge i horisonten og hoejhusene i La Paz foran. Felipa har også nogle gange brug for noget smukt at kigge på, til at fortærre de grimme minder og historier.

Siden 1981 har dagen i dag, den 25. november, været international mærkedag, hvor man husker på hvad der gøres rundt om i verden for at bremse vold mod kvinder. Felipa kender en opskrift; Hun har de seneste år deltaget i et IBIS-projekt, der handler om vold mod kvinder blandt den indianske befolkning. En spændende, men også hård tjans at deltage i. For tre år siden var hun på den første workshop med IBIS, hvor de lærte om forskellig slags vold - fysisk, psykologisk og seksuel vold.

”Før anede jeg ikke, at kvinder har ret til at bestemme, hvor mange børn vi vil have, hvornår vi vil have sex og sådan nogle ting,” fortæller Felipa Quispe.

Så sin søster få tæsk

Siden har hun vaeret til flere arrangementer med indianske kvinder i Peru og Ecuador, hvor IBIS også har arbejdet med emnet vold mod kvinder gennem det regionale projekt.

Som en del af projektet var Felipa med til at lave teaterforestillinger, hvor hun og de andre kvinder fremviste situationer, de selv havde oplevet. Tilbage i El Alto efter at have deltaget i workshops gennem IBIS-projektet afholder Felipa selv workshops. Hun holder både workshops for par og 25 workshops for kvinder, med omkring 50 deltagere til hvert arrangement. Alt sammen frivilligt arbejde fra hendes side.

”Der er desværre rigtig mange af mine indianske søstre i Bolivia, som lider under vold. Jeg kan godt lide at snakke med dem om deres problemer,” fortæller Felipa Quispe.

Felipa har set mange kvinder blive mishandlet rundt om hende. Hun blev adopteret af sin søster, da deres mor døde og Felipa var lille. Hun så blandt andet sin søster blive voldtaget af deres onkel. Hun så hende også få tæsk af hendes mand og mandens brødre. Nogle gange puttede de gløder i munden på hende, hvis hun brokkede sig eller skar hende i hånden. Engang så Felipa søsterens mand prøve at slå søsteren ihjel med en kniv.

”Der var blod i hele værelset familien boede i,” husker Felipa Quispe.

Det gik så slemt at søsteren til sidst forsøgte at begå selvmord. På et tidspunkt blev manden kristen og begyndte at gå i kirke, og det fik ham ud af voldsspiralen. Det er noget tid siden at han døde. Da Felipa blev gift, var der også problemer med vold i starten af ægteskabet.

”Hvis jeg gjorde mig smuk, så mente han, det var for andre og ikke for ham. Hvis ikke jeg ville gå i seng med ham, var det fordi jeg havde en anden. Han var meget jaloux. Det var værst, hvis han havde drukket. Så kunne han finde på at voldtage mig,” husker Felipa Quispe.

Mange myter om vold mod kvinder

Nu er forholdet mellem Felipa og hendes mand bedre. Det hjalp at være med til IBIS workshops om vold mod kvinder. Felipa lærte om sine rettigheder. I starten var manden imod, men efterhånden som Felipa insisterede, har han givet efter. Nu støtter han hende i stedet.

”Nu siger min mand, at jeg kan være stolt af Bolivias nye grundlov, som jeg har været med til at kæmpe for. For første gang bliver det nævnt, at vold mod kvinder ikke er i orden og at kvinder også har rettigheder,” fortæller Felipa Quispe med stolthed i stemmen.

Men selvom de bolivianske kvinder er kommet langt i kampen for deres rettigheder, så er der stadig meget at kæmpe for. På landet er vold mod kvinder stadig et stort problem. Kvinder opfattes kun som nogle, der skal understøtte mænd.

”Mange mænd taler til kvinder, ligesom man taler til en hund,” fortæller Felipa Quispe. "Der er også mange myter blandt os kvinder. For eksempel er der mange kvinder der tror på devisen, du skal holde ud hvis han slår dig. Mine gudforældre sagde til mig, at jeg skulle holde ud, da min mand slog mig. Det er vigtigt at huske, at vi lærer handlemønstre videre til vores familier, børn og børnebørn.”

Aymara-kvinden hører om mange problemer fra andre kvinder. En kvinde kom til hende, fordi hendes mand tvang hende til at have sex ti gange hver nat. Kvinden blev senere røntgenfotograferet, og det viste, at hendes underliv var fuldstændigt ødelagt. Alligevel var det svært for kvinden at komme ud af det voldelige forhold. Hun forsøgte sig med terapi. Det er noget tid siden, Felipa har set hende.

”Hun er sikkert død nu,” siger Felipa Quispe og sukker. ”Jeg har set mange grædende kvinder. Mange siger aldrig noget. De holder det indeni. Men jeg ved godt, hvad der er galt med dem. Det er vigtigt at blive ved med at arbejde for at udrydde vold mod kvinder. Jeg vil altid blive ved med at arbejde med emnet, for jeg synes det er utroligt vigtigt. Jeg drømmer om at komme til at arbejde på en radiostation. Jeg kan godt lide at lære fra mig.”

Fakta

Ifølge officielle tal fra FN er 70 % af kvinder i Bolivia ofre for en eller anden form for vold. I mere af halvdelen af tilfældende er voldsmanden deres ægtefælle.