”Jeg glemmer ikke, hvad jeg kommer af”

19. jan 2015
Af
Kathrine Dalsgaard

Lørdag den 31.1 kulminerer årets Danmarks Indsamling med et stort TV-show på DR. IBIS samler i år ind til uddannelsescenteret Dos Generaciones i Nicaragua.
Her får slumkvarterets børn og unge chancen for et liv, som handler om andet end at samle og sortere skrald. Mød Yelda, som selv er barn af slumkvareteret.

Yelda Melendez Garcia er koordinator for uddannelsescenteret Dos Generaciones, som IBIS støtter ved årets Danmarks Indsamling. Og ikke nok med det. Hun er barn af slumkvarteret i Nicaraguas hovedstad Managua, hvor uretfærdighed står skrevet i skidt.
Hun ved, hvad hun taler om. Den ihærdige kvinde fra organisationen Dos Generaciones i Nicaragua - en IBIS-partner, der uddanner udsatte unge i rettigheder og tekniske færdigheder.

Når hun går rundt i Acahualincas hede gader, hvor unge som gamle kan vælge mellem at slide i skraldet eller at lave ingenting, er 31-årige Yelda Melendez Gracia på fornavn med de fleste.
Hun ved, hvor i skraldebunkerne man bedst finder de skjulte skatte. Og når hun fortæller enlige teenagemødre om deres ret til et liv uden vold, ved hun, hvad det vil sige at lide overgreb og tidligt at skulle stå alene med ansvaret for et nyt, lille liv.

Acahualinca er et af Managuas fattigste kvarterer og udover at være Yeldas arbejdsplads, er det hendes hjem og hendes barndoms gader.

Vi havde ikke andet valg

”Jeg er opvokset med en enlig mor. Vi var elleve børn i en familie, hvor midlerne var få, og jeg var 8 år, da jeg begyndte at samle affald og sortere skrald. Jeg var 16, da jeg blev gravid med min søn Alexander.
Sammen med sine søskendene rengjorde Yelda flasker, papir og metalgenstande på et af kvarterets små skraldecentre. Hendes bror Rafael døde i 1998, da en bombe ekskloderede i dyngerne af affald.
”Vi havde ikke andet valg end at fortsætte arbejdet for at forsøge familien og nu også Rafaels søn, som bare var ni måneder dengang."

En dag blev det anderledes

En dag der var startet ligesom de fleste andre, fik Yelda og hendes søskende tilbuddet om et andet liv. Dos Generaciones havde åbnet værested i området og inviterede børnene til at deltage i forskellige aktiviteter og workshops. Det lærte blandt andet børnene om vigtigheden af at tage en uddannelse og om deres ret til selv at bestemme over deres krop. Så Yelda kom i skole og gjorde sig umage. Og selv, da hun blev gravid, holdt hun fast i sit ønske om at få en uddannelse.
 
”Da jeg blev gravid, forlod jeg først skolen. Men jeg var ivrig efter at komme tilbage. Jeg vidste, at min chance for at leve af andet end skrald ellers var nær ved nul. Det lykkedes efter et år. Jeg fik min studentereksamen, og siden blev jeg journalist.”

Som 17 årig begyndte hun at arbejde frivilligt som ung-til-ung ambassadør for sine jævnaldrende i kvarteret, og siden da har hun rådgivet og støttet unge til at færddiggøre deres skole og tage en teknisk uddannelse i forskellige stillinger hos Dos Generaciones.
“Mine erfaringer som ung, enlig mor med skraldet som eneste arbejdsgiver motiverede mig. Jeg nyder at arbejde i en organisation, der gennem uddannelse forbedrer rettigheder og skaber alternative, værdige livsveje for udsatte unge,” siger hun.

Og skraldet, broderen og oplevelsen af at blive mor, mens hun selv blot var en pige, ryster kvinden med de smilende øjne ikke sådan af sig. Det er levende erindringer, hun aktivt bruger i sit arbejde.  
”Jeg glemmer ikke, hvad jeg kommer af, og det gør, at de unge ser mig som en af dem. Jeg har let ved at skubbe dem i den rigtige retning, som et levende bevis på at uddannelse kan være en vej ud af skraldet.”  

Danmarks Indsamling

  • Fattigdom og arbejdsløshed tvinger unge i Mellemamerikas fattigste land fra skolebøger til et liv med stinkende og farligt skrald som eneste mulige arbejdsgiver.
  • Med midler fra Danmarks Indsamling kan Dos Generaciones give 600 unge en erhvervsfaglig uddannelse med fokus på iværksætteri og jobskabelse inden for renovering af køleskabe, musikanlæg og motorcykler samt kunst skabt af genbrugsmateriale. 150 unge skal støttes til at færdiggøre deres grundskole og 400 vil deltage i workshops og aktiviter, der kan bryde med traditionelle kønsroller og forebygge vold mod kvinder.