IBIS vil bryde EUs monopol på IMF-chef

24. Maj 2011
Af
Hanne Selnæs

IBIS opfordrer i et åbent brev, sammen med mere end 100 globale organisationer, IMFs direktører til at vælge en afløser for Strauss-Kahn i IMF gennem en åben og fair proces. IBIS ønsker at bryde EUs monopol på posten som øverste chef for IMF med en kandidat, der har forståelse for de finansielle markeders betydning for udviklingslande.

Forleden trak den nuværende øverste chef i IMF,  franskmanden Dominique Strauss-Kahn, sig fra posten efter anklager om et sexoverfald. Nu skal IMFs ledelse vælge en efterfølger. Det har fået civilsamfundsorganisationer som IBIS til at øjne muligheder for en ny kandidat, der ikke nødvendigvis kommer fra EU, som traditionen har været hidtil.

I et åbent brev til IMFs ledelse stiller IBIS og de 100 organisationer derfor følgende krav til den forestående udvælgelsesproces:

1.Kandidaten skal have åben støtte fra et flertal blandt alle IMF medlemmer - både målt på antal lande og antal stemmer efter aktier i IMF.

2.Ansættelsesprocessen skal være gennemskuelig og alle skal kunne ansøge om stillingen.

3.Stillingsbeskrivelsen skal være klar - med angivelse af de ønskede kvalifikationer

"Vores ønske er at bryde EU's monopol på IMF-direktør posten - og USA's monopol på Verdensbanken. Det skal gerne være en kandidat, der har forståelse for de finansielle markeders betydning for udviklingslande," siger policy-medarbejder i IBIS, Lars Koch.