IBIS-projekt vinder Operation Dagsværk

29. nov 2010
Af
Lisbeth Dina Jensen og Hanne Selnæs

IBIS fik overvældende opbakning til sit projekt i Peru, ”Olien i regnskoven – den stille katastrofe”, da et Operations Dagsværk-stormøde i weekenden valgte næste års indsamlingsprojekt. Det betyder, at Operation Dagsværk næste år støtter indianerne i Peru i deres kamp for rettigheder og uddannelse, så de kan tage kampen op mod olieforureningen.

Fire danske ngo’er, IBIS, Mellemfolkeligt Samvirke, Sex og Samfund og Dansk Flygtningehjælp konkurrerede i weekenden om at få deres projekt valgt til næste års Operation Dagsværk-indsamling. Og de fire organisationer havde virkelig noget på spil, for vinderprojektet får både omtale og finansiering til at køre projektet i et par år.

Over 100 gymnasieelever debatterede på stormødet de fire projektforslag og endte med at vælge IBIS’ projekt med et imponerende flertal på 58 procent af stemmerne.

”Stemningen var nervepirrende”, fortæller Helene Gjerding, projektstiller hos IBIS. ”Spændingen var næsten ikke til at bære. Vi konkurrerede med fire andre gode forslag, der selvfølgelig også var vigtige, men katastrofen i regnskoven er så enorm, at vi bliver nødt til at gøre noget ved det nu!”, siger hun.

Den stille katastrofe

IBIS’ Dagsværkprojekt har fokus på den katastrofale forurening, der finder sted i den peruvianske regnskov på grund af olieudvindingen. Men det er ikke kun skoven, der lider under oliens gennemsyrende indtrængning, det er i høj grad også de mennesker, der bor i og lever af skoven og floden.

Nær en af Amazonflodens bifloder, Corrientes, bor Achuar-indianerne. De er påvirkede af det olieudslip og den giftudladning, der ganske samvittighedsløst bliver blandet i regnskovens vand og jord i enorme mængder. Men de fattige og dårligt uddannede Achuar-indianere er dårligt rustede til at tage kampen op mod oliefirmaerne og derfor er de lette at udnytte.

Oliefirmaerne kan nogle steder slippe af sted med at give achuarerne en sæk pasta i bytte for de oliemillioner de pumper op af indianernes territorium.

Derfor vil IBIS og de samarbejdspartnere, der repræsenterer Achuarerne i området, nu med Dagsværk-projektet sørge for uddannelse og opmærksomhed.

- Det er mega nice

”Det er et mega nice projekt”, sådan beskrev en af dagsværkerne IBIS’ projekt og Helene Gjerding er helt enig: ”Det er også mega nice at vinde med et så nødvendigt projekt. Olien truer Achuarernes livsgrundlag og de har ikke mulighed for at gøre verden opmærksom på katastrofen, der har lige så store dimensioner som olieudslippet i den Mexikanske Golf. Derfor kan vi gøre en kæmpe forskel med Operation Dagsværk, der netop handler om at skabe opmærksomhed”.