IBIS partner myrdet i Mozambique

08. jun 2015

Professor Gilles Cistac, en af Mozambiques mest fremtrædende jurister, blev skudt på gaden i Maputo i begyndelsen af marts i år. Han døde kort efter. Cistac var en vigtig og uafhængig stemme i en følsom debat om decentralisering af magten i Mozambique.

“Cistac var en ledende jurist med kritiske synspunkter, som ofte var anderledes end magthavernes,” siger Ericino Salema, der leder IBIS’ rettighedsprogram i landet.

IBIS har siden 2012 støttet Cistac og hans kolleger i organisationen GDI – en respekteret forsknings-, fortaler og menneskerettighedsorganisation i Mozambique. Cistac havde op til mordet været truet på livet og udsat for en smædekampagne på sociale medier. Mordet skete umiddelbart efter, at han havde anmeldt det, han selv kaldte politisk forfølgelse, til statsadvokaten.

”Der kan ske to ting nu. Enten vil flere blive inspireret til at arbejde på at opfylde Cistacs idealer. Eller også vil aktivister og civilsamfund standse deres samfundskritik. Og lige nu ser det ud til at blive det sidste,” siger Ericino Salema.