IBIS partner i Ghana vinder aktivistpris

11. feb 2015
Af
William Vest-Lillesøe

IBIS’ partner i Ghana, African Center for Energy Policy (ACEP), har vundet prisen for Årets Policy Aktivist ved Ghana Oil & Gas Awards 2014.

Olie er big business i Ghana. Faktisk i en sådan grad, at der er oprettet en række priser for branchen. De går også til dem, der har som mål at stille krav og være kritiske over for branchen, og en af de vigtigste - nemlig prisen for Årets Policy Aktivist, gik i år til organisationen Africa Centre for Energy Policy (ACEP). ACEP er en af IBIS' partnere i Ghana, og det var en stolt programdirektør Benjamin Boakye, der sammen med kollegaerne fra ACEP modtog prisen.

Benjamin Boakye er glad for prisen, som er en flot anerkendelse af ACEPs store arbejde for at sikre finansiering af Ghanas fortsatte udvikling.
”Vi ser prisen som et bevis på, at vores arbejde giver resultater og som en udfordring til at arbejde endnu hårdere i de kommende år,” siger Benjamin Boakye.

Det store Jubilee oliefelt ud for Ghanas kyst blev opdaget i 2007, og det har allerede boostet den ghanesiske økonomi betydeligt. Olieindtægterne har potentialet til at finansiere store løft inden for både uddannelse, sundhed og de andre områder, der vil forbedre livet for landets fattigste. Det kræver dog, at indtægterne bliver prioriteret til disse områder.

I 2013 lancerede ACEP derfor en kampagne, der skulle overbevise politikerne om at investere oliepengene i uddannelse og udvikling af landbrug. Det var derfor en kæmpe sejr, da Finansminister Seth Terkper i 2014 anerkendte behovet og annoncerede en stigning fra 0 til 12 procent af indtægterne, som fremover vil blive allokeret til uddannelse - svarende til 48 millioner dollars om året. Samtidig steg støtten til landbrugssektoren fra 2 til 62 millioner dollars. Og det er blandt andet dette arbejde, ACEP forleden blev belønnet for.
”Det er en stor sejr. Også selv om vores ønske og krav er 35 procent hver til uddannelse og landbrug,” siger Benjamin Boakye. Han lover, at organisationen fortsat vil arbejde hårdt for at nå op på de 35 procent.

IBIS har fra begyndelsen støttet ACEPs arbejde med energisektoren i Ghana. Målet er, blandt andet at komme korruption til livs, sikre åbne kontraktforhandlinger og sørge for, at statens indtægter fra naturressourcer finansierer uddannelse, landbrug og andre områder til gavn for befolkningen.