IBIS og Lighthouse hjælper børn ud af fattigdom

14. dec 2015
Af
Christine Hyldal

Lighthouse Aviation Group vil i et nyt CSR-partnerskab med IBIS sikre, at nogle af de mest sårbare børn og unge i Bolivia får adgang til kvalitetsuddannelse og et godt liv.

640 uru-børn og unge mellem 6 og 15 år kan se frem til bedre skolegang og et bedre liv, efter at Lighthouse Aviation Group og IBIS har indgået et nyt samarbejde i Bolivia. Lighthouse Aviation Group er en relativt nystartet virksomhed med adresse i Middelfart og Dublin, der arbejder med leasing af fly. Lighthouse er også rådgiver og investor i den sammenhæng. Den startede op i 2010, og nu har virksomheden fået hovedet så meget oven vande, at det blevet tid til ”at give tilbage”, siger administrerende direktør, Jan Melgaard.

”Vi anser uddannelse for at være den bedste måde at hjælpe mennesker til at hjælpe sig selv. Sydamerika har en høj stjerne hos os, og vi har igennem årene gjort mange forretninger i den del af verden, hvorfor det faldt os naturligt at se på mulige projekter dér,” siger han.

”Uru-børnene er overset rent uddannelsesmæssigt på grund af det spansktalende uddannelsessystem i Bolivia. Derfor ser vi det som et projekt, hvor vi kan gøre en stor forskel.”

På syv skoler skal fattige og udsatte børn og unge have inddragende undervisning både på deres eget sprog og på spansk. 59 lærere skal efteruddannes i tosproget undervisning, og der skal indrettes pædagogiske centre på skolerne. Desuden skal forældre og lokalsamfund også inddrages i undervisningen.

IBIS er første partner

Det er første gang, at Lighthouse Aviation Group investerer i CSR, og virksomheden fandt gode værdier i IBIS.


Jan Melgaard. Foto: Lighthouse Aviation Group

”Vi valgte IBIS på grund af IBIS’ lange og gode historie med tilsvarende projekter. Men vi valgte også IBIS på grund af værdier som vigtigheden af at arbejde tæt sammen med nationale partnere, myndigheder og institutioner. Vi så også på, hvor omkostningseffektive de forskellige partnere var. På alle punkter viste IBIS sig som en rigtig god partner for Lighthouse Aviation Group,” siger Jan Melgaard.

Urufolket er et af Bolivias 37 ældste men også fattigste oprindelige folk, som lever i højlandet omkring Oruro og La Paz. En væsentlig grund til den fattigdom og diskrimination, de lever i, er den dårlige uddannelse, som de bliver tilbudt. Børnene taler ikke spansk flydende, og netop derfor skal de også tilbydes undervisning på deres eget modersmål. De skal have adgang til bøger og undervisningsmateriale på deres eget sprog, og lærerne skal inkludere børnenes egen kultur i undervisningen. Dét er en direkte vej ud af fattigdom mod et job og et bedre liv.

Den bolivianske partner, Machaca Amawta Forundation, skal arbejde sammen med IBIS og Lighthouse om at sikre uru-børnene adgang til kvalitetsuddannelse.

IBIS glæder sig over nyt projekt

Også i IBIS er vi meget glade for samarbejdet med Lighthouse Aviation Group. Program og Politikchef, Lars Koch, siger:

”Vi glæder os meget til sammen med Lighthouse og vores lokale partner at give uru-børnene en bedre skolegang."

”Noget af det vigtigste i projektet er, at børnene bliver undervist på deres eget sprog. For modersmålsundervisning er det bedste springbræt til indlæring og i sidste ende til et job, en stemme og indflydelse over eget liv i det bolivianske samfund”.

Projektet slutter i december 2018 og har et budget på 1,5 millioner kroner.

      Fakta

  • 640 uru-børn og unge mellem 6 og 15 år på 7 skoler skal have inddragende tosproget undervisning.
  • Projektet omfatter også 59 lærere.
  • Projektet skal sikre, at børn og unge bliver undervist på både deres modersmål og på spansk af veluudannede lærere.
  • Lærerne bliver efteruddannet i at inddrage inkludere uru-kultur og -sprog i undervisningen.