IBIS-glæde i Mozambique: 100 millioner fra SIDA

10. dec 2014
Af
Maja Halleen Graae

Julemåneden begyndte forrygende for IBIS i Mozambique. 3. december skrev den svenske pendant til Danida, SIDA, under på, at de giver 100 millioner svenske kroner til anden fase af IBIS’ store borgerrettighedsprogram i landet.

Meddelelsen om de nye penge kommer samtidig med, at første fase af programmet afsluttes med udgangen af året. Og det med et stort og vigtigt resultat. Et flertal i parlamentet vedtog for nylig en ny offentlighedslov, der giver landets borgere adgang til information, der før var hemmelig. Eksempelvis er det nu muligt at få indsigt i, hvordan pengene i statskassen bliver fordelt og forvaltet. Loven er en vigtig milepæl for programmets første levetid.

”Vedtagelsen af offentlighedsloven er ikke kun et stort resultat for dem, der har været en del af programmet. Det er en stor præstation for Mozambique som land. Man kan ikke nyde demokratiske værdier uden at have adgang til oplysninger af offentlig interesse,” siger Ericino Salema, der er ansvarlig for programmet for IBIS i Mozambique.

Det er disse og andre gode resultater, der har fået SIDA til også at finansiere en anden og endnu mere ambitiøs fase af programmet. Fremover vil programmet i endnu højere grad inddrage og styrke civilsamfundet. I alt kommer IBIS efter nytår til at samarbejde med omkring 20 lokale partnere, hvoraf flere er civilrettigheds-organisationer. Ved at hjælpe og styrke deres indsats på områder som gennemsigtighed i udvindingsindustrien og parlamentarisk ansvarlighed, skal mozambiquernes rettigheder vinde endnu større indpas.

Den frie presse presset

Anden fase vil ligesom programmets første del også have fokus på pressefrihed, som er under pres. Eksempelvis er flere radiostationer blevet bedt om at dreje nøglen om. Derfor støtter IBIS også organisationer, der kæmper for mediernes ret til at tale frit.

”Alt arbejdet handler som udgangspunkt for demokratisk konsolidering, ansvarlighed og gennemsigtighed i landet. Og selv om vi har taget nogle vigtige skridt, så er der stadig hårdt arbejde forude,” siger Ericino Salemo, der glæder sig over SIDA’s beslutning om at fortsætte programmet.

Nye spilleregler

Bernhard Weimer arbejder som selvstændig konsulent i Mozambique. Sammen med IBIS var han med til at udarbejde forslaget til anden fase af programmet. Med den nye offentlighedslov og udsigten til anden fase af projektet, forudser Bernhard Weimer, at der kan blive vendt op og ned på de hidtidige spilleregler i Mozambique.

”Oplysninger, der engang blev betragtet som statshemmeligheder, hører nu til det offentlige rum, hvor borgerne pludselig er de retmæssige ejere,” siger han og fortsætter:
”Med den nye lov og det nye program vil borgerne blive uddannet til og have mulighed for at gøre op med civilsamfundets hidtidige manglende rettigheder til information.”