IBIS bag søndagens store COP21-klimamarch

26. nov 2015
Af
Bjarke Lindemann Jepsen

IBIS og 24 andre organisationer bakker op om COP21 klimamarchen i København på søndag. Der skal lægges pres på politikerne op til forhandlingerne ved COP21, der begynder på mandag i Paris. 

Aflysningen af demonstrationen i Paris, hvor mennesker i hundredtusindvis ville have marcheret for klimaet, får organisationer over hele verden til at sætte alle sejl til for at lade politikerne mærke presset fra en bekymret global befolkning.

Den 29. november er der varslet mere end 2.000 demonstrationer i over 150 lande, hvormænd og kvinder, unge og gamle vil vise verdens ledere, at de ønsker en fair og ambitiøsklimaaftale. En af demonstrationerne foregår i København, og vi har en særlig grund til at råbe vores regering op.
"Regeringen har taget de kulsorte skyklapper på og ruller endda ambitionerne for klima- og miljøpolitikken tilbage. Det sender et dårligt og usolidarisk signal op til forhandlingerne i Paris. Vi er mange, der er utilfredse med den kurs og ikke mener, klimaet kan vente," siger Astrid Alexandersen, talsperson for COP21-klimamarchen.

Skub ikke klimaspørgsmål til side

Med flygtningestrømme og terrorangreb står vi midt i en international krise, men den krise må ikke skubbe klimaspørgsmålet til side.
“Bremser vi ikke klimaforandringerne, vil problemerne blive langt værre. Tørke og mangel på vand skaber også konflikter og flygtninge. Derfor skal vi handle langsigtet og ansvarligt nu for at skabe en mere bæredygtig verden. Det vil også give bedre muligheder for fred,” siger journalist og forfatter Knud Vilby, der også er talsperson for klimamarchen.

IBIS er medarrangør af marchen, fordi en fair klimapolitik er helt afgørende for kampen for en mere retfærdig verden. Allerede nu rammer klimaforandringer verdens fattigste i et omfang, som truer med at underminere de fremskridt, der de seneste årtier er gjort i forhold til udvikling, uddannelse, sundhed, sult og fattigdom.

Derfor har klima siden 2009 været en del af IBIS’ arbejde.
”Politikerne har en unik chance for at lave en af århundredets vigtigste aftaler. For at vi skal kunne nå målet om at jordens temperatur ikke overstiger 2 grader, skal 2/3 dele af de fossile brændstoffer blive i jorden. For at det kan lade sig gøre skal vi have en bred politisk aftale, og det er uhyre vigtigt udviklingslandene er med ved forhandlingsbordet. Derfor håber vi, at så mange som muligt går på gaden på søndag og skaber det folkelige pres, der kan overbevise verdens ledere om at gøre det rigtige,” siger Misha Wolsgaard-Iversen fra IBIS.

Læs mere om klimamarchen og programmet på Facebook

Organisationerne bag COP21-klimamarchen

Klimabevægelsen i Danmark, Greenpeace, Vedvarende Energi, Afrika Kontakt, Mellemfolkeligt Samvirke, NOAH, Landsforeningen Levende Hav, Plan2B, Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening, PUGAD, IBIS, CARE Danmark, Omstilling Nu, Skifergas Nej Tak, Red jorden simpelt, Verdens Skove, Pole to Paris, Rådet for Bæredygtig Trafik, Verdensnaturfonden WWF, Tid til Fred - Aktiv mod krig, Øko-Net, Caritas, Landsforeningen for Økosamfund, 3F Kastrup