IBIS bag Børnenes U-landskalender

11. okt 2012
Af
Hanne Selnæs og Julie Greve Bentsen


Et nyt 3D-spil blev prøvet af på Tagensbo Skole.Foto: Julie Greve Bentsen

”Ved du egentlig, hvor mange mennesker, der dør i Ghana?” vil en dreng vide.

Det kan udviklingsministeren ikke svare helt præcist på, men han forklarer de nysgerrige skolebørn, at udviklingen faktisk er gået frem i Ghana de sidste 10 år, men at der alligevel stadig er mange, der har brug for hjælp.

Mere støtte til skrøbelige stater

Da børnenes ivrige pegefingre efterhånden er holdt op med at skyde i vejret, får eleverne hver overrakt en U-landskalender af ministeren, som tydeligvis nyder at være midtpunkt for dagens arrangement.

”Det er fint at mærke elevernes begejstring og engagement omkring projektet i Ghana. At investere i uddannelse er noget af det allerbedste, man kan gøre, for det er med til at løse mange andre problemer. Uddannelse betyder rigtig meget i skrøbelige stater, og det vil vi investere meget mere i de kommende år," lover Christian Friis Bach.

IBIS bygger skoler for pengene

Overskuddet fra U-landskalenderen går i år til at oprette skoler i det nordlige Ghana. Her bor nogle børn så langt ude på landet, at de ikke kommer i skole, fordi der er for langt at gå. Projektet står IBIS for i samarbejde med Danida. Formålet er at skabe bedre muligheder for, at også børn i de mindre klasser kan komme i skole.

3D-computerspil, Nørd i Ghana og skolebesøg

U-landskalendereren er meget mere end en kalender. Danida har udgivet et undervisningsmateriale til de mindste klasser, som allerede er blevet revet væk. Desuden har Danida udgivet Det Mystiske Brev, et 3D-læringsspil for børn i alderen 5-9 år. Undervejs skal der både læses, skrives, køres på motorcykel og spilles fodbold.

Danmarks Radio har desuden sendt Store Nørd til Ghana. Han har lavet fire udsendelser, som bliver sendt hver søndag på Ramasjang. Oveni har IBIS sendt otte unge og et filmhold til det nordlige Ghana. Når de kommer hjem, drager de på en Julekaravane til 50 skoler over hele Danmark for at fortælle om landet bag årets u-landskalender. På ibis.dk vil der på alle skoledage i december komme en ny film og også her vil der være juleopgaver til de mindste skoleelever.

Fakta

  • Find IBIS' materialer på www.ibis.dk/ulandskalender, og spil 3D-spillet på: www.u-landskalenderen.dk
  • I år går overskuddet til små satellitskoler for børn i Ghana, som har for langt til den almindelige skole. IBIS står for projektet. Læs om projektet.
  • Børnenes U-landskalender er et samarbejde mellem DR og Danida. I år har kalenderen eksisteret i 50 år.
  • Børnenes U-landskalender kan købes i Coop (SuperBrugsen, Dagli’ Brugsen, Kvickly, Irma, Fakta), BR Legetøj, Toys R’US, Bog og Idé, DRs netbutik (dr.dk/netbutik), Guldbageren, SuperBest og i følgende banker: Arbejdernes Landsbank, Jyske Bank, Nordea, Danske Bank og Grønlandsbanken. 
  • U-landskalenderen kan købes fra mandag den 15. oktober og koster 45 kr.