Hvad har vi gang i?

18. apr 2011
Af
Malene Aadal Bo

IBIS samler netop nu ind for at hjælpe de mange tusinde flygtninge fra Elfenbenskysten med mad, vand og tag over hovedet. Men hvorfor nu det, når IBIS er en udviklingsorganisation og ikke er sat i verden for at lave nødhjælp?

Vi stiller tre skarpe til IBIS' humanitære koordinator Bent Jahns.

IBIS arbejder med langsigtet udvikling, uddannelse og demokrati. Hvorfor samler vi pludselig penge ind til mad og telte?

"Det er der to grunde til. Vi er i Liberia for at sikre skolegang til børn og unge, som lever i ekstrem fattigdom i et samfund, der så småt er ved at rejse sig efter en voldsom borgerkrig. Mange af dem har selv oplevet krig og alle mærker følgerne af den. I sådanne rammer er det ekstremt svært at få en skole op at stå, finde lærere der kan undervise, få forældrene til at bakke op og få børnene til at komme og engagere sig.

Lige nu går det virkelig godt, og rigtig mange børn er godt i gang med at indhente den undervisning, som de mistede under krigen. Undervisning som er med til at stabilisere samfundet på kort sigt og sikre freden på længere sigt.

MEN - og her kommer svaret på dit spørgsmål. Situationen er meget skrøbelig, og de mange mange tusind flygtninge, der lige nu befinder sig i området, kan sagtens blive den faktor, der får det hele til at vælte. Hvis de bor på skolerne, så de må lukke. Hvis der ikke er mad nok til alle. Hvis folk skal til at slås om vand og medicin. Hvis uroen sparker til gamle konflikter i området.

Hvis det sker, så truer det alt det, vi har opbygget gennem flere år. IBIS kan ikke uden videre kan tage midler fra uddannelsesprogrammerne og bruge dem på nødhjælp. Derfor er det vigtigt, at der kommer nødhjælp til flygtningene. Grunden til, at vi samler ind er, at vi faktisk har et meget fornuftigt sted at gøre af pengene.

Det er ikke IBIS, der udfører nødhjælpen på stedet. Men vi er del af Alliance2015, og to af alliancepartnerne - irske Concern og tyske Welthungerhilfe - er rigtig dygtige til at lave nødhjælp og er til stede i Liberia lige nu. Det er deres nødhjælpsindsats vi støtter via vores indsamling."

Hvordan kommer nødhjælpsarbejdet til at påvirke IBIS' aktiviteter?

"Forhåbentlig betyder det, at vi kan fortsætte vores arbejde som hidtil. Hverdagen for mange elever og lærere er selvfølgelig meget forandret lige nu, men vi er med til at sikre stabiliteten i området ved at holde skolerne åbne. Myndighederne har afvist at lade flygtningene følge undervisningen i de lokale skoler.

I stedet har vi tilbudt at de af vores lærere, der taler fransk, kan undervise dem om eftermiddagen. Det bliver stadig overvejet. I mellemtiden støtter vi de lokale myndigheder i at håndtere de mange flygtninge og få overblik over situationen."

Hvad sker der nu?

"Håbet er, at afsættelsen af Gbagbo betyder, at flygtningene hurtigt vil vende hjem. Men der er ikke meget der tyder på, at situationen bliver løst "over night". Der er stadig ufred i Elfenbenskysten og især dem, der er fra de dele af landet, som støttede Gbagbo er stadig meget bange for at vende hjem.

Helt lavpraktisk, men mege akut, misser man i disse dage såtiden, dvs. at familierne ikke får plantet den mad, som de skal leve af det næste halve år. Det kan være en god grund for dem til at blive i Liberia indtil det er såtid næste gang."