Humala vinder præsidentvalg i Peru

07. jun 2011
Af
Lise Josefsen Hermann

Søndagens 2. runde af præsidentvalget i Peru var en sand gyser. Datter af diktator Fujimori og venstreorienterede Humala skiftedes til at føre. Sag om tvangssterilisation af indianske kvinder vurderes til at have spillet afgørende rolle for udfaldet. En oprejsning til oprindelige folk, kalder deres egne organisationer det.

Der var spænding til det sidste ved søndagens præsidentvalg i Peru. Ollanta Humala fra det venstreorienterede parti Gana Peru var ikke sen til at udråbe sig som valgets sejrsherre, selvom der stadig manglede optællingen af en stor del af stemmerne, og forspringet til Keiko Fujimori var ganske lille.
 
Med 51 procent af stemmerne ved 93,2 procent optalte stemmer ifølge ONPE (Perus nationale valgkommission) er Ollanta Humala vinder af valget og overtager den højreorienterede Alan Garcias plads i præsidentembedet. Perus kommende præsident er tidligere militærmand, der stod bag et kupforsøg mod tidligere diktator Alberto Fujimori, hvis datter var Humalas rival i kampen om præsidentposten.
 
Oprindelige folk og deres organisationer havde forud for valget udtalt deres udelte støtte til Humala. Højlandsorganisationernes fælles organ CONACAMI jubler over valgresultatet:
”Det betyder en oprejsning til de oprindelige folk i Peru, indianske landsbyer og til landets allermest fattige. Humala har taget vores agenda til sig. Han har lovet at gøre en indsats for at høringsretten bliver respekteret, at hæve skatten på minedrift og generelt set gøre en bedre indsats for at forhindre stadig oftere sociale konflikter,” udtaler Rodrigo Carpio, regional leder i CONACAMI.
 
Oprindelige folks organisationer har også stærkt advaret mod at stemme på den rivaliserende præsidentkandidat, højreorienterede Keiko Fujimori. En advarsel, der er til at forstå. For minderne fra Keiko Fujimoris fars diktatur i 90’erne står friske i erindringen.
 
For eksempel skandalesagen om tvangssterilisation af indianske kvinder vurderes at have vejet tungt imod Fujimoris kandidatur; både blandt indianske vælgere og blandt resten af befolkningen. Oprindelige folks organisationer udsendte også pressemeddelelser, der forklarede, hvorfor Fujimori ved magten ville være mildest talt en katastrofe for oprindelige folk.
 
”Fujimoris valgnederlag er tegn på værdighed i den peruvianske befolkning,” udtaler Rodrigo Carpio med stolthed i stemmen.
 
Perus oprindelige befolkning fejrer valgresultaterne sammen med menneskerettighedsforkæmpere. Ikke så meget fordi venstreorienterede Ollanta Humala vandt, men fordi det lykkedes at forhindre ex-diktatorens datter, Keiko Fujimori, i at komme til magten. Men Rodrigo Carpio er bekymret over Keiko Fujimoris 48,5 procent af stemmerne:
 
”Desværre tror jeg, at vi blot har udskudt det uundgåelige. Ved næste valg i 2016 frygter jeg, at vinderen bliver lige nøjagtig Keiko Fujimori. Hun har stærke kræfter bag sig, og politiske tendenser i Peru går desværre i hendes retning. Derfor er det vigtigt, at vi sociale bevægelser står sammen og i de kommende år kæmper for, at dette scenarie ikke bliver til virkelighed,” udtaler Rodrigo Carpio.
 
Der er også andre direkte negative effekter af valgresultaterne. Straks efter at Humala viste sig som vinder faldt kurserne på aktier i Perus 36 største selskaber med mere end 12 procent.
 
Med valgresultatet i Peru føjede endnu en Sydamerikansk præsident sig til listen over mere eller mindre venstreorienterede statsoverhoveder, der tæller Bolivias Evo Morales, Ecuadors Rafael Correa, Venezuelas Hugo Chávez, Paraguas Fernando Lugo og Brasiliens Dilma Rousseff. For den indianske organisation er denne forandring i Perus politiske linje positiv, men med forbehold:
 
”At Humala vandt giver os håb, men er på samme tid en udfordring. For det første er det en udfordring at skulle regere i samarbejde med højrefløjen, som har stor vægt. For det andet følger der med vores store håb risiko for, at vi bliver skuffede. Jeg håber ikke, Ollanta Humala skuffer os,” slutter Rodrigo Carpio.