Held i stride strømme

18. Maj 2012
Af
Malene Aadal Bo

Børn med fjer i håret og gåsehud på armene rockede igennem, da Hele Verden i Skole-kampagnen kulminerede med en stor event på Christiansborg Slotsplads. Som forudsagt af meteorologerne høvlede det ned, men som udviklingsministeren sagde: ”Mange steder betyder regn jo held.”

”Vi synes, at børnene i Liberia skal have bedre vilkår. Og det gælder både mad og bolig og tøj og tænder.” Sofie og Emilie fra 3.a på Munkegårdsskolen ser små ud på den store scene, mens de læser et par af de postkort op, som de har skrevet til politikerne.

Børnene er mødt op i hundredvis for at deltage i årets aktionsdag. I forskellige telte på pladsen kan de lære om børnearbejde og skolegang, prøve trommer og lege med cykeldæk, lave masker og høre historier om Rose og Cyrus og de andre liberianske børn, som optræder i LæseRaketten.

Imellem det hele, og det meste af vejen rundt om selve Christiansborg hænger rød-hvide vejarbejderbånd, hvor tusinder og atter tusinder af postkort er klipset op. Alle sammen med tegninger og opfordringer fra danske skoleelever, der ønsker, at flere børn i verdens fattige lande får en chance for at lære at læse og skrive.

Tænk, hvad det kan blive til

Flere af de 4.594 kort er skrevet direkte til udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der lytter med fra tørvejret under en stor sort paraply. Han smiler og nikker – det er jo rigtigt, at han nok aldrig var blevet politiker, hvis ikke han var kommet i skole. Og nok også lidt rigtigt, at det er hans ansvar at sørge for, at flere af Liberias børn får samme mulighed, som han selv har haft.

”I Liberia mødte jeg en dreng, som havde bygget den mest fantastiske vogn af lidt snor og ting, han havde fundet. Tænk, hvad det kunne blive til, hvis han en dag fik chancen for at komme i skole og måske kunne blive ingeniør,” siger ministeren, da det lidt senere er ham, der står på scenen.

Nu er det eleverne, der nikker. Ikke alle ved helt, hvad en ingeniør er, men en slags sæbekassebil kan de fleste se for sig. At dømme efter udtrykkene på de regnvåde ansigter er det ikke helt så klart, hvorfor regn skulle være en god ting.
”Men det er det altså i Liberia, hvor det betyder held. Så lad os håbe, at regnen vil give held til kampagnen om at få alle børn i skole,” sagde ministeren.

I år var 10. gang, at IBIS afholdt aktionsdag, og i de år er det lykkedes at få mere end 40 millioner flere af verdens børn i skole.
”Vi sidder herhjemme med computerspil, mens en masse børn må arbejde. For dem må det være stort at gå i skole. Måske lytter politikerne,” lød det fra Jacob fra 4.a, inden turen gik tilbage til almindelig skoledag på Parkvejskolen.