Handels- og Udviklingsministeren besøger IBIS’ Toms projekt

09. apr 2014
Af
Ane Karoline Bak Foged og Frederik Vincent Langkilde

Den 19. marts 2014 besøgte den danske Handels- og Udviklingsminister, Mogens Jensen, IBIS’ Toms projekt i Bibiani i det vestlige Ghana. Her deltog ministeren i en træning af lokale kakaobønder, hvilket gav ham rig mulighed for at opleve IBIS’ arbejde på tæt hold.

30 bønder fra lokalsamfundet Kwamekrom sad klar i skyggen af kakaotræerne, da ministeren og hans delegation ankom til træningssessionen. Efter en kort velkomst satte ministeren sig på forreste række, hvorfra han overværede træningen sammen med Danmarks Ambassadør i Ghana, Margit Thomsen, og Toms CSR-Manager, Lene Hjort Lorenzen. I baggrunden iagttog journalister fra forskellige danske medier træningen.

Hvad er børnearbejde?

På grund af ministerens travle program var træningen skåret ned til 30 minutter. Elvis Quashiga, IBIS’ Projektfacilitator i Bibiani, forestod sessionen, som udelukkende fokuserede på børnearbejde.

Det vigtigste element i træningen er at definere, hvad børnearbejde er. Derfor blev bønderne bedt om at diskutere, hvad et barn er, og hvilke konsekvenser det har for et barn at arbejde i kakaoplantagerne. Elvis understregede i den forbindelse, at der er forskel på et barn, som hjælper sine forældre i plantagen, og egentligt børnearbejde; et barn må gerne hjælpe sine forældre i plantagen, hvis dette foregår uden for skoletiden, og såfremt barnet ikke bærer for meget i forhold til sin egen vægt. Denne pointe er helt central for bønderne, der på den ene side er afhængige af hjælp fra deres børn og på den anden side er klar over vigtigheden af skolegang.

Smagen af chokolade

I slutningen af sessionen fik ministeren og hans delegation mulighed for at stille bønderne spørgsmål. Ministeren selv lagde ud: ”Hvad er vigtigst: at gå i skole eller at arbejde i plantagen?”. Til det svarede bønderne: ”Skole! – Hvis vores børn ikke går i skole, har de ingen fremtid”.

Et sidste spørgsmål kom fra en af ministerens rådgivere, som spurgte, hvorvidt bønderne nogensinde selv spiser chokolade. Til dette rystede bønderne på hovedet. Prosper Nyavor, Direktør for IBIS’ Uddannelsesprogram i Ghana, uddybede, at bønderne ikke har råd til chokolade, der ofte bliver produceret uden for Ghana og derfor er meget dyr. Lene Hjorth Lorenzen brugte denne anledning til at dele Toms chokolade ud til alle til stor glæde for de danske besøgende, hvorimod de lokale bønder ikke helt kunne bestemme sig for, om smagen af chokolade var noget for dem.

Derpå brød ministeren og hans delegation op for at fortsætte til et nærtliggende kakaolager for at få indsigt i de forskellige led i kakaoproduktionen, og hvorledes Toms kan spore kakaobønnerne fra det endelige produkt tilbage til det enkelte lokalsamfund.

Toms og IBIS

IBIS’ projekt i Bibiani er skabt i et samarbejde mellem IBIS, COOP, Toms, og Armajaro, Toms’ kakaoopkøber i Ghana. Projektet er implementeret under Danida Business Partnership Programme. Samarbejdet mellem IBIS og Toms begyndte i 2007 og gik i 2012 ind i sin anden fase. I dag er 30 lokalsamfund på tværs af to distrikter i Ghana’s Western Region involveret.

Læs mere om projektet