Frivillige samlede underskrifter mod børnearbejdere

20. nov 2013
Af
Signe Nydam

På FN’s børnedag, som markerer børns rettigheder, valgte frivillige fra IBIS at bruge to timer på en kold Hovedbanegård i København for at samle underskrifter ind til kampagnen ”Stop børnearbejde i mobilen”, som sætter fokus på, at noget af det guld, som er i mobiltelefoner, kommer fra miner i Mali og Ghana, hvor børn ned til seks år arbejder.

”De folk jeg snakker med, synes, at det er vigtigt at gøre noget ved børnearbejde, og det er rigtig positivt, at de spørger ind til kampagnen og gerne vil vide endnu mere,” fortæller Bettina Lindskow, som er frivillig ved IBIS.

Og der var mange der valgte at stoppe op og tage en snak om børnearbejde, guld og mobiler og sætte deres underskrift. To af dem var Stella Jørgensen og Sofie Møller på 20 år.

”Det er et rigtig godt formål, og børnearbejde er noget, som skal stoppes. Jeg får det faktisk helt dårligt over, at jeg ikke ved, hvor guldet i min mobil kommer fra. Så jeg er glad for, at min underskrift kan være med til at gøre en forskel.”

Stella Jørgensen, var også glad for muligheden for at gøre en forskel:

”Jeg må indrømme, at jeg ikke engang anede, at der er guld i min mobil. Jeg synes, det er så godt, at der bliver arbejdet for, at man finder ud af, hvem der bruger børnearbejdere.”

”Det er helt nyt for mig”

Organisationen DanWatch har i forbindelse med IBIS’ kampagne offentliggjort en rapport, hvor de har spurgt de ti største mobilproducenter, om de har styr på, om deres guld kommer fra Mali og Ghana, hvor der er børnearbejde. Fem af producenterne vidste det ikke, og fem har ikke svaret.  Rapporten viser også, hvordan børnene arbejder i dybe, ustabile miner og håndterer kviksølv med bare hænder. Underskriftindsamlingen skal være med til at råbe virksomhederne og politikerne op, og kræve at der kommer større gennemsigtighed i virksomhedernes leverandørkæde, så forbrugerne kan være sikre på, at der ikke er børnearbejde i deres produkter.

En forbruger, som også valgte at skrive under i dag, var Steen Olsson, som var overrasket over den information han fik fra de frivillige:

”Jeg har faktisk lige givet min datter en helt ny Iphone, men hvis jeg havde vidst dette her inden, så er jeg ikke sikker på, at jeg ville have købt den. Jeg prøver selv hver dag at tænke over mit ansvar som forbruger, men det her med telefoner, det er helt nyt for mig.”