Frivillig for Latinamerika

04. sep 2015
Af
Jakob Ruggård

Oxfam IBIS oplever for tiden en enorm tilstrømning af unge, som ønsker at være frivillige, og som især kommer for at arbejde for og med Latinamerika. I efteråret bliver de centrale for en kampagne, der skal placere Latinamerika i hjertet på danskerne.

Lige nu er danske og internationale politikeres interesse i at støtte udviklingen i Latinamerika dalende, men det har samtidig fået almindelige danskere med en særlig interesse for kontinentet op af stolene.
En del af dem er endt hos Oxfam IBIS, hvor en meget stor del af den nye bølge af frivillige specifikt kommer for at arbejde med Latinamerika.

Det kan du lave som frivillig hos Oxfam IBIS

Latino-film
Gruppen har snart været aktiv i 10 år og har cirka 35 medlemmer i København, Aarhus og Aalborg.
Arbejdet går ud på at arrangere filmaftener med film fra Latinamerika og supplere med spændende oplæg og debatter.
Arbejdet i København sker i tæt samarbejde med Studenterhuset.

Latino-klima
Gruppen tager rundt på landets gymnasier og holder foredrag for eleverne om lithiumudvinding i Bolivia og generelt om råstofudvinding, rettigheder, miljø og politik.
Målet er at engagere unge i forhold til de globale klimaforhandlinger til vinter og sætte fokus på, hvordan oprindelige folks rettigheder trues af rovdrift på naturressourcer.

Latino-kampagne
I denne gruppe udvikles og koordineres de frivilliges rolle i Oxfam IBIS’ kampagneindsatser, der omhandler Latinamerika. Det er medlemmerne af denne gruppe, som bliver drivende for efterårets kampagne for at sætte Latinamerika på danskernes dagsorden.

”Interessen er større end nogensinde. De frivillige kommer for at arbejde med alt fra klimaaktioner og politisk arbejde til oplysning og udbredelse af latinamerikansk film og kultur,” lyder det fra Oxfam IBIS’ frivilligkoordinator Michael Gaardsøe.

Inspireret af den stærke interesse har han og Oxfam IBIS fået mod på at gå forrest og via en ny frivilligdrevet kampagne samle det latinamerikanske miljø i Danmark.
”I takt med at ngo’er flytter deres aktiviteter til andre dele af verden, og hvis Danida ender med at gøre det samme, så er der umiddelbart færre steder at gå hen, hvis man ønsker viden om og tilknytning til kontinentet. Og så er det selvfølgelig også tanken, at et stærkt community omkring Latinamerika har en stærkere stemme i debatten om, hvorvidt det fortsat giver mening at have udviklingssamarbejder med lande i den del af verden,” siger Michael Gaardsøe.

Her kan man gøre noget

De nye frivillige har ofte rejst i Latinamerika og oplevet klimaproblemer, ulighed, fattigdom og uretfærdighed. Når de vender tilbage til Danmark, er det med en stærk indignation og et ønske om at gøre en positiv forskel.
”Den indignation kan de hos os omsætte til aktiv handling, der er med til at skubbe på en politisk forandring. Hos Oxfam IBIS kan de komme til at arbejde med at researche, skabe arrangementer eller lave oplysning og kampagne om de latinamerikanske lande. Og de kan især møde folk med samme interesse og lære en masse af hinanden,” siger Michael Gaardsøe.

De frivillige møder nogle af de mest vidende eksperter på Latinamerika og får kontakt med en underskov af studerende, organisationer og initiativer, som arbejder med musik, mad, kultur eller politik med en relation til de latinamerikanske lande.
”På den måde er vi i gang med at samle alle interesserede til en levende Latinamerikabevægelse, som kan bekæmpe besparelserne og give det politiske arbejde kant gennem nye alternative udtryksformer. Det er det, vi skal ramme med efterårets kampagne,” siger Michael Gaardsøe.

Jeg vil gøre, hvad jeg kan for mit smukke kontinent

Gabriela Carbalo Berrera
24 år, læser kommunikation og kulturmødestudier på Roskilde Universitet
Frivillig i Oxfam IBIS og fra El Salvador

Jeg voksede op i et land, hvor ekstrem fattigdom, ulighed og vold er ’normalt’, og bare sådan tingene fungerer. Jeg var selv heldig at blive født ind i en uddannet familie, som kunne sende mig på universitetet og give mig alt det, der er vigtigt for et godt liv. Men da jeg i et skoleprojekt en dag skulle fotografere livet for mennesker forskellige steder på landet, bristede min komfortable boble. Pludselig så jeg mennesker, som er tvunget til at leve i frygt og nød.

Jeg kom til Danmark for seks måneder siden, og her begyndte jeg igen at føle mig som en almindelig, heldig pige, der lever i sin hyggelige boble. Der ville jeg ikke ende. Jeg ville holde mig vågen og samtidig gøre, hvad jeg kan for mit smukke kontinent. Jeg ledte lidt og stødte så heldigvis på Oxfam IBIS.

Gennem arbejdet i Oxfam IBIS’ Latinamerikagruppe har jeg allerede fundet mange fantastiske venner.
Jeg har følt mig godt taget imod og har intet negativt at sige om at være frivillig for Oxfam IBIS. Jeg er en del af noget stort, noget, der kan være med til at ændre menneskers liv og hele verden.”

Gabriela arbejder med lithium i Latino-klimagruppen og skal til efteråret rejse rundt i landet og holde oplæg for gymnasieelever.