Filmhold på skolebesøg i Ghana

13. mar 2015
Af
Mohammed Nurudeen Salifu

IBIS og skibsmalingsfirmaet Hempel har i flere år samarbejdet om at hjælpe børn i skole i Afrika og Latinamerika. Et filmhold har netop været i Ghana for at forevige et af projekterne i deres 100-års jubilæumsfilm. Pigen Maagbandor har en fremtrædende rolle.

Landsbyen Inagmaboni ligger i den tørre nordlige del af Ghana, 800 km nord for hovedstaden Accra. De fleste af indbyggerne har aldrig set havet, men det er faktisk takket være havet, at landsbyens børn nu har fået deres egen skole. Det hæderkronede danske skibsmalingsfirma Hempel støtter nemlig IBIS’ satellitskoleprojekt i området, og den historie har et filmhold netop været i Ghana for at dokumentere.

Skole eller bortgiftet

En af de historier, som filmholdet blev særligt optaget af, er Maagbandors. En 11-årig pige, hvis liv kunne have set ganske anderledes ud.
Da Maagbandor begyndte sin skolegang som 6-årig, nåede hun kun at gå i skole et par måneder, før hun så sig nødsaget til at give op. Det var simpelthen for anstrengende at gå de 14 km, der var, til den nærmeste skole. Selvom livet kun lige var begyndt for Maagbandor tydede alt på, at dette var enden på hendes uddannelse. På hendes 15 års fødselsdag ville hun formentlig blive giftet bort uden de store muligheder for at forme sin egen fremtid.

Men i 2012 fik Maagbandor og hundredvis af andre børn en ny chance. Hempel og IBIS etablerede en lille skole i landsbyen - en såkaldt sattelitskole, som opføres med hjælp fra landsbyen, og hvor lærerne er lokale mænd og kvinder, der uddannes til at undervise i skolerne. Med to års forsinkelse kunne Maagbandor vende tilbage til skolen.

Hun er nu 11 år og går i 3. klasse, og hun er ivrig efter at tilegne sig de færdigheder, der kan sikre hende en lysere fremtid.
"Vi lærer så meget i skolen. Og bagefter vil jeg uddanne mig til sygeplejerske, så jeg kan være med til at forbedre mit samfund," siger Maagbandor.

Hempels engagement

Hempel er et af verdens største producenter af maling og coating til søfartsindustrien, og i 2015 fylder virksomheden 100 år. En vigtig del af deres CSR-arbejde er at støtte forskellige uddannelsesinitiativer over hele verden. Sammen med IBIS giver virksomheden støtte til uddannelse i Guatemala, Mozambique, Sierra Leone, Bolivia og Ghana. Netop projektet i Ghana er blevet udvalgt til at optræde i virksomhedens jubilæumsfilm, som får premiere senere på året.

FAKTA

  • Hempel og IBIS har sammen med Ghanas uddannelsesmyndigheder opført i alt otte satellit-skoler i Ghanas Saboba-distrikt siden 2012.
  • Skolerne går op til 3. klasse. Efter 3. klasse er de fleste børn store nok til at gå eller cykle til en større skole i området.
  • Modersmålsundervisning er vigtig i skolerne, og i Saboba undervises eleverne først på modersmålet Likpalkpan.
  • De får skolebøger, og lærerne modtager stipendier og hjælp til videreuddannelse. 
  • Indtil videre har over 1000 børn fået mulighed for at gå i skole gennem projektet.