Evo Morales bøjer sig

22. okt 2011
Af
Thilde Baden Rasmussen

Efter massive protester har den bolivianske præsident Evo Morales nu givet efter for folkets ønske og meldt ud, at det omdiskuterede vejprojekt , der skulle gå gennem nationalparken TIPNIS, er stoppet.

På en pressekonference fredag 21. oktober meldte den for tiden ganske upopulære bolivianske præsident, Evo Morales, ud, at han alligevel ikke vil lade en kæmpe vej gå gennem jungleområdet TIPNIS. Området er ikke bare en fredet nationalpark, men også hjemsted for forskellige oprindelige folkegrupper.

Da regeringen trodsede de oprindelige folks høringsret i forbindelse med vejbyggeriet, brød der store protester ud, og Morales har nu endelig erklæret, at vejen kommer til at gå uden om TIPNIS-området. IBIS har i samarbejde med DANIDA hjulpet de oprindelige folk med at opnå skøde på deres jord.

De oprindelig folk bliver hørt

Allerede fra begyndelsen af vejprojektet har TIPNIS-territoriet været i fokus, og der har været en særlig lov for at beskytte området, men ikke stærk nok til at forhindre vejbyggeriet. Morales siger nu, at der har været flere huller i loven, som nu vil blive taget til efterretning, hvorfor byggeriet er standset.

Desuden siger præsidenten nu, at han vil tage højde for de oprindelige befolkningsgruppers krav og få disse indskrevet i loven omkring TIPNIS-området. Han håber, at dette vil lukke konflikten, og han har endvidere inviteret 20 af protestens ledere til en dialog.

Ønskelisten fra de oprindelige folk rækker dog udover vejbyggeriet og handler mindst lige så meget om respekt, og det er derfor endnu uvist, hvornår konflikten stopper.