Endelig reagerer Mærsk

25. mar 2011
Af
Lars Koch

”Det var på tide” siger Lars Koch, som reaktion på at Mærsk nu overvejer at gå ind i det frivillige initiativ til at skabe større gennemsigtighed for olie og mineindustrien Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).

De fleste større internationale olieselskaber har i mange år været med i EITI, og nu overvejer også danske Mærks at gå med. Mærsk’s overvejelser kommer efter, at IBIS, DanWatch og flere medier har skabt opmærksomhed om særligt Mærsk’ store aktiviteter i Angola.

IBIS har også bidraget til, at Folketinget netop har vedtaget en støtte til EITI, der samtidig – uden at nævne navne – opfordre danske virksomheder til at tilmelde sig EITI og dermed offentliggøre hvad de betaler i skat og andre betalinger til landenes regeringer.

De har ikke noget valg

Mærsk’s og Folketingets skridt er på mange måder lidt sent og lidt kort.

I EU diskuteres det i øjeblikket at gøre det obligatorisk for olie- og mineindustrien at følge EITI standarden, ligesom det det blev for selskaber registret på de amerikanske børser fra juni 2010.

EU tager større skridt

Samtidig overvejer EU at gå langt videre end blot gennemsigtighed i hvad selskaberne betaler til regeringerne. Det rigtig interessante er hvordan selskaberne unddrager sig skat ved at flytte overskud ud af ulandene gennem sindrige selskabsstrukturer og kunstigt høje eller lave priser på handler inden for koncernenrne.

Derfor overvejer EU at kræve regnskabs fro koncernerne for hvert søsterselskab land for land, så man kan se hvad selskaberne burde betale i skat. Populært sagt: EITI gør det gennemsigtigt, hvor lidt selskaberne betaler.

IBIS vil gerne have selskaberne til at betale mere i skat. EU Kommissionen har netop gennemført en høring om nye regnskabsstandarder for olie- og mineselskaber, og Kommissionen komemr med et konkret udspil efter sommerferien, hvor minimum nok bliver, at Mærsk’s frivillige offentliggørelse af deres skattebetalinger i ulandene bliver gjort obligatorisk. Men bedre sent end aldrig…”