Elever belønnet for hårdtslående overskrifter og kreativt lay-out

12. jan 2011
Af
Hanne Selnæs

To jyske klasser løb af med sejren blandt de knap 300 klasser, der deltog i en aviskonkurrence med temaet ”en verden i fattigdom”, som IBIS og Ekstra Bladet står bag.

Det var stolte elever fra 7. klasse på Tømmerby-Lild Skole og 8. klasse på Ryomgård Realskole, der mandag 10. januar blev fejret for at have lavet de bedste aviser om fattigdom. Undervisningsminister Tina Nedergaard (V) var mødt op for at overbringe vinderpokalerne til eleverne, som også fik en kurv med godter og altså turen til København, hvor overrækkelsen fandt sted.

For otte af eleverne var det deres første besøg i København: ”Det er en fed førstegangsoplevelse,” lød det fra Katarina Mosgård fra Tømmerby-Lild Skole, som var en af de otte. "Her ser ud, som jeg havde forestillet mig. Det er en meget stor by og meget trafik".

Elever havde check med til IBIS

Det var ikke kun vinderne, der fik noget godt ud af dagen. For allerede før 7. klasse på Tømmerby-Lild Skole i Nordvestjylland vidste, at de havde vundet, havde klassen besluttet at sælge de 1.000 eksemplarer af fattigdomsavisen, som alle deltagende klasser modtog til uddeling. Eleverne solgte avisen for 2 kroner og 25 ører – et beløb, der var inspireret af forfatteren Louis Jensens bog af samme navn, der netop omhandler global fattigdom og medansvar.

”Det gik rigtig godt med at sælge avisen,” fortæller Katarina Mosgård fra 7. klasse, mens klassekammeraten Kristina Nielsen tilføjer: ”Nogle sagde bare ’nej’, mens andre sagde ’næh, en god idé!”

Derfor kunne to elever fra 7. klasse overrække en check på 2.146 kroner til en glad generalsekretær Vagn Berthelsen.

På en måde har vi nok penge

”Vi har også et ansvar for at sende penge til de fattige lande, for vi har på en måde nok penge,” forklarede Kristina Nielsen, som dog også mener, at andre lande end Danmark skal være med til at få børn i andre lande i skole.

Netop uddannelse havde pigerne læst om på IBIS’ hjemmeside.

”Det fik mig til at tænke på, hvordan det er ikke at gå i skole. Og at de ikke får samme muligheder, som os. Det synes jeg er synd for dem,” sagde Lotte Pedersen.

Både Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen og IBIS’ generalsekretær Vagn Berthelsen var imponerede over elevernes engagement i avisproduktionen om et så "vanskeligt men vigtigt emne som fattigdom".

”Begge vinderaviser har forstået at sætte tingene på spidsen,” understregede Poul Madsen, som var særlig glad for Tømmerby-Lilds kreative lay-out. Vagn Berthelsen roste eleverne for deres evne til at vise de grelle modsætninger mellem livet i Danmark og livet i de fattige lande.

Med overskrifter som: ”Et barns liv… eller en tur på McDonalds? Hvad vælger DU?” går eleverne i deres aviser tæt på de barske modsætninger og den enkeltes ansvar. Ligesom overskrifter som ”Sugerøret redder liv” er med til at pege på løsninger.

”Det mest værdifulde i denne aviskonkurrence er, at så mange skoler har reflekteret over, hvad fattigdom egentlig er,” sagde undervisningsminister Tina Nedergaard (V), som var overbevist om, at avisugen for de fleste elever, og særligt for vinderklasserne, er en oplevelse, de aldrig glemmer.