Det handler om mod og selvsikkerhed

10. dec 2010
Af
Lotte Ærsøe

I teorien er kvinder ligestillet med mænd, når det kommer til det politiske liv i Ghana. I praksis er der dog langt mellem de kvinder, som søger og opnår indflydelse. Gennem sine samarbejdspartnere støtter og træner IBIS derfor en række af de kvindelige kandidater, der stiller op til det kommende lokalvalg, som efter planen finder sted kort efter jul.

“Hvorfor skulle de ikke stille op?" Spørgsmålet er retorisk og stilles af en lytter, der har ringet ind til det ugentlige debatprogram på den ghanesiske lokalradio Dimpa. Han har ringet ind for at give sin opbakning til de kvinder, der netop for første gang har deltaget i en radiodebat, og som stiller op til det kommende lokalvalg.

Ghanneserne skal til stemmeurnerne d. 28 december 2010 for at vælge deres kommunalbestyrelser og byråd for de kommende fire år.

I radioprogrammet har et par af kandidaterne kunnet fremlægge deres ideer og deres grunde til at blande sig i politik, og de har forsvaret deres holdninger over for resten af panelet og lyttere, der har kunnet ringe ind.

Alt sammen er foregået på både engelsk og det lokale sprog Twi, så ingen potentielle vælgere skulle være afskåret fra at deltage. Formålet har været at blæse valgkampen i gang og gøre opmærksom på disse kvindelige vælgere, men også i høj grad at træne netop disse kandidater, så de er klar til den forestående valgkamp.

Der er nemlig fortsat langt mellem de kvindelige kandidater i ghanesisk politik, og derfor har organisationen 6th March Women Foundation, som er en af IBIS's partnere i Ghana, gjort det til sin opgave at rekruttere kvindelige kandidater og træne og støtte dem op til og under valget.

”Vi har trænet 20 kvinder, og vi håber, at de alle vil stille op til lokalvalget i december. Vi kan ikke vide, om de også vil blive valgt ind, men selv hvis de ikke gør, så har de lært meget, som de kan tage med sig videre," siger organisationens leder Elizabeth Frimpong.

Træning og atter træning

Frankhina Asamoah har deltaget i de workshops, som organisationen har afholdt.

”Vi har lært om børnemishandling, vold mod kvinder, kvinders deltagelse i politik og ikke mindst vejen til indflydelse. Konkret har jeg lært,hvordan jeg planlægger en kampagne og fremlægger mine ideer på en god måde, så vi kan skabe opmærksomhed og opbakning. Jeg har virkelig lært meget, og især er jeg blevet sikker på, at jeg har det, der skal til, for at gøre en positiv forskel i lokalpolitik," siger Frankhina Asamoah.

De fire kvinder i dagens radioprogram er blot en håndfuld af de kvinder, der stiller op i regionen denne gang. Men kvinderne har en fælles udfordring, som er en alvorlig barriere for at blive valgt og få politisk indflydelse - de mangler uddannelse.

”Der er langt mellem de højtuddannede kvinder, og de kvinder, som kun har kort skolegang bag sig, føler sig uegnede til at søge indflydelse.

Samtidig er mange kvinder opdraget til en rolle i hjemmet og er først sent blevet opfordret til at danne sig holdninger og stå frem med dem, derfor er mange ikke selvsikre og modige nok til at tro på, at de kan konkurrere med mænd," siger Agnes Kusi, der er sekretær i 6th March Women Foundation.

Frankhina Asamoah er dog begyndt at tro på, at hendes stemme nok skal blive hørt. Hun går til valg på ønsket om at skabe bedre toiletforhold og dermed bedre sundhed i lokalsamfundene. Og det har vækket genklang, mener hun selv.

”Der er en mand, der stiller op til valget i samme område, som jeg. Og han siger selv, at han er bekymret for, om han nu kan vinde, da folk gerne vil have en kvinde denne gang,” siger hun med et smil.

IBIS støtter lokale organisationer og kommunale myndigheder i alle 10 distrikter i Upper East Regionen i Ghana med aktiviteter, der fremmer kvinders deltagelse i lokalvalget. Det sker gennem workshops og træning af de kommunalt ansatte, og møder der giver kvinderne eksponering.

IBIS har i en årrække støttet lokale organisationer med der træner og støtter kvinder i at deltage i de demokratiske valg i landet. Op til det kommende lokalvalg støtter IBIS 17 ghanesiske organisationer spredt over hele landet. Hver organisation støtter mellem 5 og 20 navngivne kvindelige kandidater med praktiske ting som valgplakater, medietræning og hvordan man præsenterer sine mærkessager.

De fleste organisationer har desuden en plan for, hvordan de fortsat kan støtte kvinderne, hvis de bliver valgt ind.

”De fleste kvinder i landdistrikterne er opdraget til at se dem selv som uværdige til at deltage i kommunalbestyrelser eller byråd. Derfor er det vigtigt, at de får træning og uddannelse im hvad der sker i de demokratiske organer, og at de har de samme rettigheder som mænd til at deltage i de demokratiske processer,” siger Harriet Asomani IBIS programmedarbejder i Ghana.