Det gør Oxfam IBIS for at stoppe ebola

15. Maj 2015
Af
William Vest-Lillesøe

Senest opdateret 15. maj

Ebola-epidemien i Vestafrika har haft store konsekvenser for de mennesker, Oxfam IBIS arbejder for og med. For at bremse epidemien har vi fra begyndelsen støttet forebyggelsesindsatser og arbejdet på projekter, der afbøder de negative følgevirkninger af ebola, blandt andet gennem informationsarbejde og alternative uddannelsestilbud.

”Ebola findes!” lød det længe fra radioer, graffiti og bannere i gader og stræder. Og det var netop en af hovedproblematikkerne i begyndelsen af den aktuelle epidemi: At de fleste mennesker i de vestafrikanske lande, aldrig havde hørt om sygdommen. Oplysning om smitte og forholdsregler, samt aflivning af rygter og myter, var livsnødvendige tiltag for at forhindre, at ebola spredtes yderligere og dukkede op i områder, der ellers havde været erklærede sygdomsfrie. Millioner af børn og unge var i månedsvis uden skolegang eller noget andet at tage sig til. Det truede med at sætte uddannelsesindsatsen år tilbage og skabte samtidig spændinger og potentiale for konflikt.

Liberia blev for nylig erklæret fri for ebola, men i Sierra Leone, og i nabolandet Guinea, konstateres enkelte nye tilfælde stadig.

Sommerferien uden ende

September er som regel den måned, hvor børn og unge vender tilbage til skolebænken, men i 2014 blev skolernes genåbning udsat på ubestemt tid. Skoleeleverne og de studerende på Liberia og Sierra Leones universiteter måtte blive hjemme uden nogen viden om, hvornår de kunne vende tilbage til deres almindelige liv. Fysisk kontakt blev frarådet, videocentre og sportsklubber, hvor børn og unge som regel mødes og socialiserer, blev beordret lukkede, fodboldkampe og koncerter blev aflyst, og offentlige forsamlinger blev forbudt. Så folk har levet radikalt anderledes og meget begrænsede liv. I foråret 2015 åbnede skolerne endelig igen i både Liberia, Sierra Leone og Guinea, men dog med nye sikkerhedsforanstaltninger. I Sierra Leone er der stadig strenge restriktioner på handel og socialt liv.

Oxfam IBIS har fra starten støttet arbejdet for at gøre skolerne sikre for børnene. Det er blandt andet sket ved at sørge for, at der opstilles faciliteter til håndvask, bliver givet mere plads til den enkelte elev og at særlige retningslinjer udvikles til at håndtere sygdomstilfælde. Krisen har dog betydet, at vores planlagte uddannelsesprojekter er blevet voldsomt forsinkede. Sammen med uddannelsesministerierne i de to lande og andre organisationer, har vi i stedet arbejdet på alternativ undervisning for børn og unge, så deres uddannelse og liv ikke er gået helt i stå. I Sierra Leone blev der etableret live radioprogrammer med nødundervisning og information, og i to distrikter uddeltes undervisningsmateriale og soldrevne radioer til studiegrupper. Og så har vi arbejdet sammen med tusinder af motorcykelchauffører, markedskvinder og andre grupper i samfundet og gjort dem til ambassadører for sikker opførsel og for at give flere børn og unge adgang til information omkring undervisningstidspunkter og radiofrekvenser.

Også den del af Oxfam IBIS' arbejde, der ikke handler om uddannelse, har haft fokus på ebola. Vi har hjulpet myndigheder og lokalregeringer med planlægning og rådgivning, og så har vi støttet vores partnereorganisationer i at sikre, at de penge der afsættes til bekæmpelse af ebola, ikke forsvinder i de forkerte lommer.

Sundhedssystemer i sammenbrud

Den værste del af epidemien er tilsyneladende overstået, men følgevirkningerne fra sygdommen har efterladt regionen i dyb krise. I både Liberia og Sierra Leone brød de i forvejen svage sundhedssystemer stort set sammen, og mange af de bedste læger og sygeplejersker døde eller blev smittet med ebola. Mindre lidelser som infektioner eller malaria blev livstruende, da læger og sygeplejersker enten havde travlt med at bekæmpe epidemien eller var bange for at behandle patienter, de frygtede kunne være smittet med ebola. Det umiddelbare behov i Liberia og Sierra Leone var trænet sundhedspersonale og hospitalsudstyr samt støtte til stigmatiserede og udsatte grupper, som for eksempel begravelseshold, overlevende og pårørende.

I Sierra Leone donerede Oxfam IBIS blandt andet 45.000 dollars til Oxfams oplysningskampagne, der hjalp med at stoppe smitten med ebola gennem radioinformation, uddeling af hygiejnematerialer og offentlig synliggørelse af livsvigtige budskaber om smitte og behandling. 50.000 kroner blev også doneret til regeringens indkøb af livsvigtigt hospitalsudstyr til læger og sygeplejersker. Derudover har Oxfam IBIS støttet en række partnere i at lave oplysningskampagner for at stoppe smitten, og de stigmatiserede begravelseshold blev forsynet med mad og vand. Oxfam IBIS uddelte også madrasser og sengetøj til familier, der var blevet ramt af ebola og derfor havde fået senge og andre ejendele destrueret af sikkerhedshensyn.

I Liberia støttede Oxfam IBIS sin lokale partnerorganisation NAYMOTE i at træne flere hundrede frivillige unge, der har rejst landet rundt og givet livsvigtig information om smitte, forebyggelse og aflivning af myter direkte i lokalsamfundene. Andre partnere blev udstyret med sæbe, klor og spande, der blev uddelt til lokale nøglepersoner, som også blev gjort til ambassadører for udbredelsen af korrekt information og fakta om ebola. Samtidig har Oxfam IBIS arbejdet sammen med uddannelsesministeriet i udviklingen af en sikkerhedsprotokol for genåbningen af skolerne samt i udførslen af et træningsprogram, der fokuserede på smitteforebyggelse og videregivelse af livsvigtig information. I alt blev mere end 12.000 lærere, skolepersonale og lokale uddannelsesautoriteter trænet gennem træning-af-trænere. I forbindelse med skolernes genåbning har Oxfam IBIS' partner CENTAL stået for monitorering af skolerne for at finde ud af, hvorvidt de opfyldte sikkerhedsprotokollen, og dermed om forældrene trygt kunne sende deres børn i skole.

Oxfam IBIS' ebola-indsamling

Ebola FINDES, og Oxfam IBIS og vores partnerorganisationer i Liberia og Sierra Leone arbejdede i månedsvis døgnet rundt for at stoppe sygdommen og begrænse de ødelæggende sociale og økonomiske følgevirkninger, der i lang tid fremover vil have store konsekvenser for landene og deres indbyggere. Der er stadig brug for hjælp og opmærksomhed omkring den værste ebola-epidemi nogensinde. Selvom det værste lader til at være overstået, er der nu brug for en stor indsats for at få landenes uddannelses og sundhedssystemer styrket, så vi kan undgå, at ebola igen blusser op og kræver flere menneskeliv. Du kan støtte Oxfam IBIS' arbejde for at bekæmpe ebola og sikre børn og unge i Sierra Leone og Liberia en bedre uddannelse for fremtiden.

Viden redder liv!

I videoen her kan du se Oxfam IBIS' partner NAYMOTES imponerede oplysningsarbejde