De skaber en helt ny slags mand

17. feb 2012
Af
Anne Witthøft

31-årige Julio Langa stiftede for to år siden Mozambiques første mandeorganisation, som vil fremdyrke et nyt mandeideal. Men i et samfund, hvor magten tilhører manden, er Langas organisation ikke altid lige populær.

Er du en typisk mozambiquisk mand?

”Nej, det er jeg ikke. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg har nået det ideelle stadie. Men jeg er helt sikkert ikke typisk, for eksempel har jeg sovet på værelse med kvinder uden at forsøge at have sex med dem. Og jeg ville også tillade min partner at gå ud med sine venner uden mig.”

Hvordan er det at være mand i Mozambique i dag?

”Jeg er opdraget til, at manden tager alle beslutningerne, betaler regningerne, får ideerne, og at han ved alt. Det er meget besværligt at være en mand på den måde, og jeg følte mig nogle gange meget alene i mit seneste parforhold. Jeg tror, at ikke bare kvinder, men også mænd ville få et bedre liv, hvis vi så på køn på en anden måde.”

Der findes mange organisationer, der arbejder med køn. Hvorfor er der brug for HOPEM?

”HOPEM er den første organisation i Mozambique, som har mændene som udgangspunkt. De eksisterende organisationer arbejder mest med at få kvinder til at forstå deres rettigheder. Men spørgsmålet om køn er jo noget, som mændene skal være med til at ændre på.”

Hvorfor fokuserer HOPEM på vold?

”Hustruvold er en prioritet, fordi det er en pandemi. Det sker i mange familier. I mange tilfælde forholder folk sig til volden ved at sige, at sådan er det at være i et forhold. Og det er stadig ikke almindeligt, at folk ringer til politiet, hvis de overværer vold. Selv politiet reagerer også nogle gange med at sige, at det er en privat sag mellem ægteparret. Det er vi nødt til at få lavet om på.”

Hvordan reagerer mænd på HOPEM?

”Nogle bliver meget glade – som om de har ventet på en mulighed for at være anderledes. Men ofte er der kritik og fornægtelse. Der er bestemt mange mænd, der synes, at tingene skal forblive, som de er, og som mener, at det er kvindernes egen skyld, hvis de bliver slået.”

HOPEM blev dannet i 2009 og er en mandeorganisation, som har særligt fokus på vold mod kvinder, og som forsøger at skabe nye maskuline rollemodeller gennem uddannelse og kampagner.
Sidste år mobiliserede HOPEM 40 berømtheder til at tale om vold og diskrimination. HOPEM er med i netværket Forum Mulher, som IBIS støtter.

Julio Langa

31 år, uddannet antropolog, stifter af HOPEM, er selv vokset op i en familie, hvor hustruvold var en del af hverdagen.