”De sad og ventede på, at der skulle komme nogle mænd og løse deres problemer”

19. Maj 2011
Af
Anne Witthøfft

Maria Langa har aldrig ligget under for konventionerne om, hvad en mozambicansk kvinde kan og ikke kan. I 2009 blev hun valgt som Manjacazes første kvindelige borgmester. Og i sidste måned kunne hun føje ”vicepræsident” for kvindelige afrikanske kommunalrådsmedlemmer til sit cv.

Selv om mere end 40 procent af pladserne i det mozambicanske parlament er besat af kvinder, er virkeligheden uden for parlamentets mure meget anderledes. Ikke mindst uden for hovedstaden, hvor det stadig mere er reglen end undtagelsen, at det er mændene, der sætter dagsordenen.

Men sådan er det ikke i Manjacaze, hvor 43-årige Maria Langa i 2009 blev valgt som Manjacazes første kvindelige borgmester. Manjacaze ligger cirka fire timers kørsel nord for hovedstaden Maputo.

”Folk sagde til mig, at jeg ikke ville blive valgt, især ikke i provinsen, fordi jeg var kvinde. Men jeg blev valgt med 98,2 procent af stemmerne – den største stemme andel i hele landet,” siger hun.

Tilbage til provinsen

Langa havde boet 14 år i hovedstaden, Maputo, da hun i 1995 vendte tilbage til sin fødeby, Manjacaze. Selv om borgerkrigen var slut et par år forinden, lå byen stadig i ruiner, efter at nogle af krigens voldsommeste kampe havde udspillet sig netop her. Og Maria Langas ældre brødre havde da også advaret hende mod at vende tilbage.

”Det kan du ikke. Du er kvinde. Der er myg. Der er ikke elektricitet, det er jo slet ikke som at leve i Maputo.”
Men Maria Langas svar var, at det var det hun ville. Hun ville kæmpe. Den kampgejst delte Manjacazes mange enker og kvinder gift med invaliderede mænd slet ikke.

”De sad og ventede på, at der skulle komme nogle mænd og løse deres problemer. Det fik jeg lyst til at lave om på, og derfor begyndte jeg at mobilisere kvinderne til at blive selvforsørgende,” siger Langa.

”Jeg havde selv måttet kæmpe og kunne vise dem, at jeg havde klaret at studere og arbejde, selv om jeg som 18-årig havde fået et barn uden for ægteskab. Hvis jeg ikke havde haft denne oplevelse, havde jeg nok ikke haft samme vision om at hjælpe kvinder til at hjælpe sig selv.”

Kvinderne kommer på banen

Mobiliseringen af Manjacazes kvinder blev begyndelsen på den lokale kvindeorganisation Mulheres Chefes das Familias (Foreningen for Kvindelige Familieoverhoveder), som igangsatte mange forskellige projekter, landbrug, fjerkræavl, syprojekter, en børnehave og meget andet.

”Det arbejde har været skelsættende for mig og har haft stor betydning for vores kommune helt frem til i dag,” siger Maria Langa, hvis engagement rækker langt ud over Manjacazes grænser.

For en måned siden blev hun valgt som vicepræsident i Forum for Afrikanske Kvindelige Byrådsmedlemmer. Herfra vil hun udbrede sin kamp for kvinders ret til politisk indflydelse til hele kontinentet:

”Kvinders ansvar skal ikke stoppe i hjemmet. Vi skal skabe kommuner, hvor kvinder har deres egne ideer til udvikling og fremskridt for kommunen,” siger Maria Langa og vikler to trofæer i gennemsigtig tyk plastic – som hun modtog på Forumets første møde i Marokko - ud af det klæde, der har beskyttet dem mod at blive ridset i håndtasken.

Blå bog: Maria Langa

1967: Maria Langa bliver født i Manjacaze, som nummer 10 ud af en søskendeflok på 11 - tre piger og otte drenge.
1979 Langa-familien rejser til Maputo på grund af faderens gigt. Efter grundskolen uddanner Maria Langa sig til revisor.
1988-1992: Maria Langa arbejder for Røde Kors i Maputo-provinsen.
1995: Vender tilbage til Manjacaze og starter eget firma med konstruktion af byggematerialer.
1996-: Leder af MUCHEFA - Mulheres Chefes das Familias.
1999-2004: Byrådsmedlem i Manjacaze.
2004-2009: Førstesekretær i partiforeningen for FRELIMO i provinsen (den første kvindelige).
2009-: Borgmester i Manjacaze.
2011-: Vicepræsident for det sydlige område af Afrika for Forum for Kvindelige Byrådsmedlemmer i Afrika.

•Gift og har to døtre, som er født i henholdsvis 1985 og 2004.

Fakta

Kvinder i demokrati

I 2008-09 stod IBIS sammen med Mozambiques største nationale kvindeorganisation Forum Mulher for et landsdækkende projekt, der havde som formål at få flere kvinder til at stemme og stille op til kommunal og parlaments valgene i 2008 og 2009.

I løbet af projektet blev, der uddannet 420 kvindelige aktivister, som forsøgte at påvirke andre kvinder til at bruge deres stemmeret. Nogle af dem stillede også op til byrådet. Og fem af dem blev valgt.

Maria Langa er en af disse aktivister, og siger selv, at projektets uddannelse gjorde hende i høj grad bevidst om kvinders rettigheder, og hvorfor det er så vigtigt at kvinder også har en stemme og har indflydelse i lokalpolitik.