Danske skoleelever i sprint for Nicaraguas børn

Bertil Suadicani og Kathrine Dalsgaard

Energiske folkeskoleelever løb efterårsferien i møde på skolernes motionsdag. Samtidig støtter de nicaraguanske børn til at få en god skolegang.

Selv inden startskuddet kl. 9.00 til den 2,5 km lange rute, er der trippende børnefødder og ivrige bevægelser i luften på Vigerslev Allés Skole i Valby. Eleverne skal løbe ruten mindst to gange, men de ligner nogen, der har energi nok til krydse Atlanterhavet – hele vejen til Nicaragua.

Eleverne må vente lidt med at sprinte af sted under de farvede efterårsblade. Dagen starter nemlig med fælles opvarmning anført at eleverne fra 2. V og deres idrætslærer, som meget passende har supermandstrøjer på.

Et løb om guldsko

Det er anden gang, at eleverne fra Vigerslev Allé s Skole løber for at sikre uddannelse i nogle af verdens fattigste lande. I år går overskuddet til IBIS’ uddannelsesarbejde i Nicaragua, og elevernes forældre eller bedsteforældre støtter det gode formål med et frivilligt beløb for hver kilometer, eleverne tilbagelægger.

”Vi synes det er godt, at eleverne kan støtte en god sag, samtidig med at de får motion. Forud for dagen har vi snakket med eleverne om virkeligheden for deres jævnaldrende i Nicaragua,” fortæller lærer Bintha Andersen.

I Valby skyldtes spændingen måske især, at der ud over støtten til IBIS arbejde i Nicaragua var et par gyldne løbesko i spil til den klasse, der løb længst.

”Jeg løber for at min klasse kan vinde guldskoene, så resten af skolens elever kan se, at vi er de sejeste,” fortalte en af de løbeglade aspiranter Emil fra 0. klasse. Han havde allerede løbet to runder og var i god træning. Sammen med de øvrige elever på årgangen starter han nemlig hver skoledag med at løbe 700 m.

Flere hundrede kilometer for uddannelse

I centrum af København blev det til flere hundrede kilometer omkring Skt. Jørgens Sø for både elever og lærere fra Copenhagen Euro-School.

”Jeg spiller fodbold i Valby Fremad, så jeg kan løbe langt. Det er min far, der giver penge til børnene i Nicaragua”, pustede Zakaria fra 3. klasse med et smil i mellem to omgange om søen. Han nåede op på hele otte kilometer.

I alt deltager 172 klasser fordelt på 20 skoler over hele landet i Hele Verden i Skole MOTION. God efterårsferie til alle elever og lærere i Danmark og en ekstra tak til alle dem, der har hjulpet Nicaraguas børn.


Zakaria, Adam, Ayoub og Puneh fra 3. klasse på Copenhagen Euro-School er glade. Tilsammen løb de 32 km. - Foto: Bertil Suadicani