Danmarks Indsamling sætter varige spor

Mikkel Rytter Poulsen

Med endnu et hold unge, som har bestået grundkurset på en håndværksskole i det sydøstlige Liberia, hjælper Danmarks Indsamling med at få de fattigste unge i landområderne langt fra hovedstaden med i udviklingen af Liberia – og sig selv. Linda Young er en af dem.

Liberia er i udvikling. Det er man ikke i tvivl om, hvis man tilbringer en måneds tid i hovedstaden Monrovia, hvor der bliver revet ned og bygget op, rullet asfalt på vejene og sat lyssignaler op til at kontrollere det stigende antal biler.

Men er man i det sydøstlige Liberia på grænsen til Elfenbenskysten virker udviklingen nogen steder til at være gået i stå. Det er netop derfor, at IBIS har valgt at lægge sine kræfter i den del af Liberia og at sende penge fra Danmarks Indsamlingen 2011 til aktiviteter her, som kan hjælpe unge – og dermed udviklingen – i gang.

Pengene er gennem to år gået til at få unge på håndværksskoler i Fishtown og gennemgå et 10 måneders kursus indenfor et håndværksfag samtidig med undervisning i at skrive, læse og regne.

IBIS' projekt ved Danmarks Indsamling 2011 (eksternt link)

Jeg kan sende mine børn i skole

Linda Young er 27 år gammel og bestod i slutningen af 2012 et bagerkursus. Hun har tre børn og før hun startede på skolen, gik hun hjemme og lavede husarbejde og passede børnene. Ingen af børnene gik i skole, for det havde Linda og hendes mand ikke råd til. Men det har ændret sig.

”Efter jeg er blevet færdig på skolen, kan jeg lave brød og forskellige kager. Dem sælger jeg og tjener nok penge til, at vi har kunnet sende alle børnene i skole i år. Min søn hjælper mig i butikken om eftermiddagen, når han er færdig i skole,” fortæller Linda.

Hjælp til mødrene

På skolerne er der en pasningsordning for børn fra 0-3 år, som gør det muligt for kvinder at være på et kursus selvom de har småbørn. Det er ikke unormalt, at pigerne i landområder får børn meget tidligt og pasningsordningen på skolen er et forsøg på at sørge for, at de unge mødre stadig har mulighed for at komme i skole. Derudover undervises kursisterne i, hvordan man undgår at blive gravid – og hvordan man undgår kønssygdomme.

Følger de unge til dørs

Linda modtog mel, smør og basale redskaber til at starte sin butik med, da hun forlod skolen. Frem til midten af 2013 vil IBIS i samarbejde med en lokal NGO (Community Empowerment Sustainability Program/CESP) følge Linda og andre unge fra seneste hold, og hjælpe dem med at starte butik, søge om job eller starte egen virksomhed. Dette arbejde er støttet af midler fra Danmarks Indsamling i 2011.

Fakta om Liberia

  • Mere end halvdelen af Liberias befolkning er under 20 år.
  • På grund af borgerkrigen har mange unge i Liberia ikke gået i skole, eller har kun meget få års skolegang med i bagagen og kun få chancer for at færdiggøre deres skolegang i en almindelig skole. Derfor er mange unge afhængige af andre eller arbejder som ufaglærte for at overleve.
  • Arbejdsløsheden blandt unge i Liberia er omkring 70-85 procent og få har en indkomst, som de og deres familier kan overleve på.