Forside / Nyheder / Da Oxfam Danmark satte skattely på dagsordenen
Artikel

Da Oxfam Danmark satte skattely på dagsordenen

18.07.2016

Af Marie Hovgaard Bennedsen

Oxfam IBIS’ kampagne om skat, Kapitalflugten, indsamlede 7.000 underskrifter i 2012 for at stoppe kapitalflugt fra udviklingslande. Den blev senere kåret til Årets NGO-kampagne af ISOBRO.
Oxfam Danmarks kampagne om skat, Kapitalflugten, indsamlede 7.000 underskrifter i 2012 for at stoppe kapitalflugt fra udviklingslande. Den blev senere kåret til Årets NGO-kampagne af ISOBRO.

I dag står bekæmpelse af skattely højt på dagsordenen hos både Oxfam Danmark og i medierne. Men faktisk er det ikke mange år siden, at skattely var totalt fraværende i udviklingsdebatten. Det gjorde vi noget ved...

Det hele starter en novembertirsdag i 2008. Lars Koch, der i dag er international chef i Oxfam Danmark, falder over en rapport fra Eurodad, som handler om kapitalflugten fra Afrika.

I dag er Lars Koch meget orienteret i den debat og optræder ofte som skatteekspert i medierne. Men på daværende tidspunkt er det, han læser, noget af en øjenåbner.

”Det er vildt spændende læsning, for det handler jo om kæmpe milliardbeløb, som udviklingslandene går glip af hvert eneste år. Da jeg går i seng efter at have læst rapporten, kan jeg simpelthen ikke sove. Så jeg står op ved midnatstid, og så giver jeg mig til at skrive en analyse af emnet,” fortæller Lars Koch.

Og sådan bliver analysen Massiv Kapitalflugt fra Udviklingslandene til – Oxfam Danmarks første publikation om det, der hurtigt bliver en af vores mærkesager.

Seks dage senere bliver analysen præsenteret på et møde med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der umiddelbart ikke kan se sammenhængen mellem skat og udviklingsfinansiering:

”Ulla Tørnæs bliver mere og mere bleg og kigger over på sin departementschef, der er enig med hende i, at skattespørgsmål ikke hører under hendes ressortområde. Og der kan jeg se, at hun ser helt lettet ud over at kunne slippe af med denne her gale mand, som snakker om skattely og milliarder, der forsvinder fra udviklingslandene,” griner Lars Koch.

Debatten bliver mainstream

2011: Ministrene Troels Lund Poulsen (V) og Søren Pind (V) lancerer i Politiken et nyt initiativ, der skal styrke skattesystemer i afrikanske lande.

I begyndelsen er det altså en udfordring at overbevise politikerne om sammenhængen mellem skattely og fattigdom. Alligevel er Oxfam Danmark overbevist om, at der skal gøres noget.

Det fører til en række aktiviteter for at øge beskatningen af naturressourcer i Afrika og Latinamerika. Eksempelvis udgiver vi rapporter, der kortlægger økonomien i afrikanske miner.

På den måde forsøger vi at overbevise landenes regeringer om, at der er behov for nye regler. Samtidig begynder vi at fokusere på skattely i Danmark, hvor vi laver politiske forslag og lobbyarbejde. Her står folketingsvalget i 2011 som en indikator på, at Oxfam Danmarks arbejde bærer frugt:

”Her kunne man se, at vi havde fået sat en dagsorden omkring det med skat og udvikling,” siger Lars Koch og henviser til et debatmøde på Københavns Universitet, hvor alle ordførerne nævner skat i deres tale om udviklingsbistand.

”Så det går fra, at Ulla Tørnæs i 2008 ser mig som en gal mand, der snakker om noget, der ikke handler om udvikling – til at det i 2011 er mainstream, at skatter er en del af finansieringen, når man taler om udvikling.”

Siden da har Oxfam Danmark løbende lavet lobbyarbejde i Danmark for at ændre reglerne om skattely, både herhjemme og internationalt, og vi har sat op til flere aftryk på lovgivningen.

Dokumentarfilm og diamanter

stealing-africa.jpg

Dokumentarfilm Stealing Africa fra 2012 af Christoffer Guldbrandsen.

I takt med at politikerne bliver mere opmærksomme på skattely, kommer Oxfam Danmark i dialog med journalister om problematikken. En af dem er den prisvindende dokumentarfilminstruktør Christoffer Guldbrandsen, der er i gang med at lave en film om korruption.

”Jeg fortalte ham om den store korruption, som ligger i alle de penge, der forsvinder ud af fattige lande som følge af skattely,” fortæller Lars Koch.

Oxfam Danmark sætter instruktøren på sporet af en kobbermine i Zambia, som ender med at blive omdrejningspunktet for dokumentarfilmen Stealing Africa.

Vær med! Bliv frivillig i skattegruppen.

Samtidig med premieren lancerer Oxfam Danmark kampagnen Kapitalflugten, hvor mere end 7.000 danskere skriver under for at stoppe kapitalflugt fra udviklingslandene.

Det er den første af en lang række kampagner om skat, hvor vi lykkes med at engagere danskerne og lægge pres på politikerne. Men medieomtale og kampagner er slet ikke det vigtigste.

Det betyder meget mere, at arbejdet giver konkrete forbedringer i udviklingslandene: at Oxfam Danmark eksempelvis har skabt en platform, der sørger for, at olieindtægterne i Ghana i stigende grad går til uddannelse i stedet for at havne i rigmænds lommer. Og at vi har været med til at bane vejen for en ny lov om beskatning af Sierra Leones diamantsektor.

”Det er de resultater, der er de rigtig interessante: at vi hjælper udviklingslande med at opkræve mere skat, og at pengene fra udvindingsindustrien bruges gennemsigtigt og fornuftigt,” forklarer Lars Koch.

Det Folkelige Gennembrud

13055883-10153401454190964-2147314761730534905-o-680x453.jpg

Seniorrådgiver Sara Jespersen, Oxfam Danmark, interviewes på DR2 om Panama Papers, foråret 2016.

Det er svært at udpege et egentligt folkeligt gennembrud for Oxfam Danmarks arbejde med skat – kampagner, dokumentarfilm og lækager har alle været med til at sætte spot på, hvordan multinationale selskaber fifler med skatten.

Ifølge Lars Koch er der dog én sag, der har rykket lidt mere end de andre: sagen om Panama Papers dette forår, hvor en international gruppe af journalister på baggrund af lækkede dokumenter afslørede, hvordan virksomheder og rigmænd gemmer enorme summer i skattely.

”Nu ved alle pludselig, hvad skattely handler om, og alle kan forstå, at det er noget fusk. Så Panama Papers har gjort kampen mod skattely bredere og mere folkelig,” mener Lars Koch.

Støt vores arbejde med at sætte en stopper for skattely!

Selvom skattely og kapitalflugt er blevet et anerkendt problem, er der stadig et stort arbejde forude.

Ud over at fortsætte arbejdet med beskatning af naturressourcer i udviklingslandene vil Oxfam Danmark fortsat kæmpe for mere retfærdige internationale skatteregler. Og vi vil koble problematikken endnu tættere sammen med ulighed. For når superrige mennesker og multinationale selskaber spiller med uretfærdige skatteregler, er det med til at øge uligheden i verden – og det gør det sværere at bekæmpe fattigdommen.

Som fuldgyldigt medlem af Oxfam kan vi i dag komme endnu længere ud med vores synspunkter end tidligere:

”Når vi samarbejder i Oxfam, bliver vores arbejde meget stærkere, fordi vi får bedre adgang til beslutningstagere rundt om i verden. Så på den måde vil vi i fremtiden få langt større indflydelse,” afslutter Lars Koch.