COP16: EU kræver at andre lande forpligter sig til at nedbringe CO2

07. dec 2010
Af
Per Bergholdt Jensen

Under mandagens pressemøde i Cancún gjorde klimakommissær Connie Hedegaard det klart, at EU ikke længere vil gå enegang for at nedbringe CO2 yderligere, hvis andre lande ikke forpligter sig til at gøre det samme. Budskabet er især rettet mod USA, Kina og Japan.

”Vi kan ikke forlade Cancún tomhændede”, udtalte EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, på et pressemøde i det enorme Moon Palace hotel- og konferencekompleks. Hun fremhævede, at verdens øjne sidste år var rettede mod København i forventning om, at man ville opnå et resultat, men verdens befolkning forventer fremskridt denne gang under COP16 i Cancún.

Hedegaard understregede, at alle lande måtte være parat til at indgå kompromiser for at finde et tilfredsstillende udkomme på COP16. Hedegaard gjorde det samtidigt klart, at EU vil arbejde for at forbedre internationale monitoreringsmekanismer, som skal kontrollere udledningen af CO2 på verdensplan, og at EU meget gerne ser USA engagere sig i denne dagsorden.

En grænse for EU’s enegang

Hedegaard udtalte endvidere, at budskabet fra EU til USA er klart, og at man må finde frem til en fungerende pakke i Cancún. Trods viljen til at opnå resultater lægger EU dog ikke op til at skulle foregå med et godt eksempel alene på CO2-området.

”EU er klar i sin position. Vi har besluttet at lave en unilateral 20 % procents nedskæring i CO2, og der er ikke mange regioner i verden, som kan sige at have gjort det samme. Men vi vil ikke gå enegang med yderligere nedsættelser af CO2 med mindre andre lande forpligter sig tilsvarende,” udtalte Hedegaard til den samlede verdenspresse.

Samtidig påpegede hun, at EU er villige til at indgå en anden forpligtelsesperiode i forhold til at begrænse udledningen af drivhusgasser, men det er en betingelse, at andre lande gør det samme.

”Det er positivt, at EU har udtalt sig til fordel for at binde sig til Kyoto-protokollen endnu en periode.

Kyoto-protokollen er langt fra tilstrækkelig, men problemet ved ikke at binde sig til en fortsættelse af denne aftale – som Japan og Canada har lagt op til – er, at der ikke findes alternativer. Så faren er, at man ikke har en ny klimaaftale, og heller ingen gældende Kyoto-protokol,” udtaler nicaraguanske Monica López Baltodano fra det mellemamerikanske miljønetværk Sustainability Watch.

Udmeldingen er et klart signal til USA og Kina om, at de ikke skal regne med, at EU vil være alene om at drage klimalæsset. Endelig er det svært ikke at se klimakommissærens ord som en hilsen til Japan og Canada, som i sidste uge meddelte, at de under ingen omstændigheder vil indgå i en forlængelse af Kyoto-protokollen.

To graders stigning er i orden for EU

EU fastholder sin hidtidige position, hvor man anser en global temperaturstigning på to grader for acceptabel. Men den holdning er i direkte modstrid med de anbefalinger, som verdens klimaforskere har givet.

”IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), som samler fakta og forskningsresultater fra klimaforskere verden over, påpeger, at den maksimale grænse for globale temperaturstigninger er 1,5 grader Celsius. Ifølge IPCC vil en stigning på mere end 1,5 grader have alvorlige konsekvenser for jordens økosystemer,” påpeger Maria Isabel Olazábal, som er klimaændringsrådgiver for IBIS i Mellemamerika.

”Ved en stigning på to grader, vil der ligeledes være fare for, at den globale opvarmning kommer ud af kontrol, ligesom en to graders stigning vil forårsage omfattende klimaødelæggelser og problemer med fødevaresikkerhed samt alvorlige sundhedsproblemer på verdensplan.

På den baggrund er EU’s position både uansvarlig og uacceptabel. EU burde arbejde for at holde den globale opvarmning under 1,5 grader Celsius,” konkluderer Maria Isabel Olazábal.