Forside / Nyheder / Coldplayconcerter satte rekord
Artikel

Coldplayconcerter satte rekord

19.07.2016

Af Rikke Hovn Poulsen

”Lige nu er der flere flygtninge end på noget andet tidspunkt. De kunne være os, vi kunne være dem. Den gode nyhed er, at vi alle kan hjælpe” Coldplay, britisk rockband
”Lige nu er der flere flygtninge end på noget andet tidspunkt. De kunne være os, vi kunne være dem. Den gode nyhed er, at vi alle kan hjælpe” Coldplay, britisk rockband
Foto : Sebastian Chatham

Frivillige fra Oxfam Danmark satte europæisk rekord, da de samlede 1.041 underskrifter ind til We Stand As One-kampagnen ved sommerens Coldplaykoncerter i København. 24-årige Camilla fra Aarhus blev suveræn topscorer.


Camilla Marie Bach-Kruijer, 24 år, studerer pædagogisk antropologi og globalisering, frivillig i uddannelsesgruppen i Århus.
Foto: Sebastian Chatham

Hvorfor var du med?

”Hovedårsagen var nok, at det gav mig en chance for at se koncerten – jeg kan virkelig godt lide Coldplay! Men derudover var det også en mulighed for at være aktivist for en god sag. I foråret var jeg aktiv i Flygtningebørn i Skole-kampagnen, og det her ligger fint i tråd med det. Jeg tror på, at der kan gøres mere for at hjælpe verdens flygtninge, end politikerne gør lige nu. Men det kræver globalt samarbejde, og derfor er det virkelig fedt, at den her kampagne er global – den er jo med på Coldplays turné over hele verden.”

Giver Oxfam nye muligheder som aktivist?

”Ja, det oplevede jeg virkelig denne gang. Tidligere har Oxfammedlemsskabet været en smule mystisk for mange af os frivillige – vi forstod ikke helt, hvad det gik ud på. Men til koncerten var det en fed følelse at kunne sige til folk, at vi kom fra en global organisation. Det gav på en måde lidt mere pondus i forhold til bare at være en lille, dansk ngo.”

Hvilke forventninger havde du på forhånd?

"Jeg var faktisk lidt nervøs, for det kan godt være grænseoverskridende at afbryde folk, når de står og er spændte på en koncert. Men jeg glædede mig også, for jeg vidste, at det ville blive sjovt at være sammen med de andre frivillige. Og jeg sagde til mig selv, at vi jo ikke var der for at genere nogen – vi var inviteret af Coldplay, fordi de meget gerne ville have os til at sprede det vigtige budskab til deres koncert."

Hvordan blev I modtaget?

We stand as one

HVAD: Det britiske rockband Coldplays turné er en del af Oxfams We Stand As One-kampagne, der får støtte af en del kendte musikere. Kampagnen lægger pres på verdens ledere for at tage sig bedre af de 60 millioner mennesker, der lige nu er på flugt fra krige, katastrofer, sult og klimaforandringer rundt om på kloden. Det er det højeste antal flygtninge i verden siden Anden Verdenskrig.

HVOR: Coldplay spillede i Parken i København 5. og 6. juli, og i den forbindelse samlede frivillige fra Oxfam Danmark underskrifter ind til kampagnen. Det samme gjorde frivillige i lande som England, Spanien, Mexico og Peru, da bandet spillede der.

NÆSTE SKRIDT: Når verdens ledere mødes ved verdens første flygtningetopmøde i september, hvor Barack Obama er vært, vil de blive præsenteret for mange tusind af underskrifter fra mennesker over hele verden. De skal lægge pres på politikerne for at finde frem til en løsning på flygtningeproblemet.

”De fleste var positive. Nogle ville høre mere om sagen, andre ville skrive under med det samme. Og så var der selvfølgelig også nogen, der ikke ville være med. Men alt i alt var der god stemning, og selv dem, der ikke var interesserede, var søde og sagde pænt nej tak.”

Du blev topscorer med 100 underskrifter. Hvad var din strategi?

”Jeg stod ved madkøen, hvor folk alligevel stod og ventede. Her fik jeg hurtigt en føling med, hvilke grupper der var mest modtagelige for at skrive under. Hvis de stod i en lille cirkel og talte, kunne jeg nemt lige smutte ind og blive en del af cirklen, uden at det virkede mærkeligt. Jeg koncentrerede mig hovedsageligt om grupper på 4-5 personer. På den måde kunne jeg få fat i flere underskrifter på én gang, og omvendt behøvede jeg ikke at råbe for at tale med dem. Og så lagde jeg hver gang vægt på, at vi var inviteret af Coldplay – det var jo på grund af dem, at folk var kommet.”

Er du tilfreds med din egen indsats?

”Ja! Vi havde på forhånd fået at vide, at målet var at samle 50 underskrifter ind per person. Men dem havde jeg allerede efter kort tid, og jeg ville ikke bare stå og kigge – det var jo ikke meningen med det hele. Jeg hyggede mig faktisk også med at gå rundt og tale med folk. Men efter mere end tre timer var jeg alligevel træt, så jeg var glad for, at vi fik lov at sidde ned under selve koncerten.”

Var det så en god koncert?

”Ja, helt vildt! Coldplay var virkelig gode. Det var en fed oplevelse.”

Du kan selv blive frivillig. Læs mere.

Seje danske frivillige

I alt 20 frivillige fra Oxfam Danmark var med ved de to koncerter – ti hver aften. Målet var at indsamle 500 underskrifter per aften, hvilket er 50 per frivillig. Vi nåede op på i alt 1.041 underskrifter. Alene den anden aften blev der indsamlet 621 underskrifter. Det er det højeste antal underskrifter indsamlet ved nogen europæisk koncert på en enkelt aften.

”De frivillige gjorde et fantastisk stykke arbejde til de to koncerter – de har virkelig været med til at skabe opmærksomhed om sagen. Tilbagemeldingen fra Oxfam International var også, at de var imponerede over hele holdets indsats, og hvor gode vi var til at få koncertgæsterne ombord i kampagnen. Godt gået!” siger Sebastian Chatham, kampagnekoordinator i Oxfam Danmark.