Børnearbejde i kakao kan stoppes

01. nov 2013
Af
Maja Sølvstrøm Jensen

I dag offentliggøres en dokumentarfilm på Ekstra Bladets hjemmeside, som dokumenterer udbredt børnearbejde i Elfenbenskystens kakaobrug. Børnene arbejder under kummerlige forhold med giftige sprøjtemidler og alt for tunge, læs, og mange af børnene er kommet til brugene via menneskehandel.

Børnearbejde er desværre generelt udbredt i verdens kakaobrug, men børnearbejdet kan med de rette midler godt bekæmpes. Det er samarbejdet mellem chokoladeproducenten Toms og u-landsorganisationen IBIS et eksempel på. Siden 2007 har Toms og IBIS kørt projekter i Ghanas kakaoområde, som skal sikre områdets børn uddannelse og bønderne et større udbytte, så de ikke er afhængige af børnenes arbejdskraft. Det er nemlig mangel på kvalitetsuddannelse, som lægger grunden for børnearbejde.

”Alle forældre vil jo deres børn det bedste, men hvis der ikke er en skole i nærheden eller skolen er så dårlig, at barnet ikke lærer noget, så ser forældrene ikke noget formål med at sende deres børn derhen. Og så er det, de typisk ender med at arbejde i stedet. Desværre er det en direkte vej til et liv i fattigdom med et ufaglært, lavtlønnet job. Uddannelse er vejen til udvikling og et bedre liv for de her børn,” siger Anne Margrethe Hefting, som er kampagneleder på IBIS’ kampagne ’STOP børnearbejde – Skolen er det bedste sted at arbejde’.

Tusindvis af børn går nu i skole

Og IBIS og Toms har haft stor succes med deres samarbejde, som indtil videre har givet 24.000 piger og drenge en markant bedre skolegang. Forældrene bakker mere op om børnenes skolegang, langt flere elever møder op i skolen i stedet for at arbejde i familiebruget og en meget større procentdel af eleverne består i dag deres eksamen og kommer videre med deres uddannelse.

Metoden har dels været at sikre børnene uddannelse ved at uddanne lærere, sørge for undervisningsmateriale og hjælpe lokalmiljøerne til at arbejde sammen om at finde veje til at få børnene ud af kakaobrugene og ind i skolerne. Samtidig er bønderne blevet uddannet i, hvordan de kan få et større udbytte af deres afgrøder, så deres indtægter stiger, selv om børnene ikke længere hjælper til.

”Vi kan se, at det virker,” siger Jesper Møller, administrerende direktør i Toms, uden dog at påstå, at børnearbejde i kakaoproduktionen nu er afskaffet: ”Det tager tid at gøre skolen så god, at ingen forældre vil overveje at sætte deres børn til at arbejde.”

Tilgængelig kvalitetsuddannelse for børnene er dog et vigtigt skridt på vejen. Samarbejdet mellem Toms og IBIS er netop blevet forlænget med COOP som en tredje part, og lignende projekter er blevet startet op i to nye kakaodistrikter i Ghana.