Bavnehøj Skole løb for Sydsudans børn

14. okt 2011
Af
Ane Lützhøft

Bavnehøj Skoles 370 elever afholdt fredag Skolernes Motionsdag på Vestre Kirkegård. I år førte anstrengelserne ikke blot til øget sundhed og chancen for at vinde musik-c.d’er – de svedige ansigter hjælper også en masse børn i Sydsudan til at få en bedre skolegang.

Foto: Emilie Tranholm Larsen

Godt at hjælpe andreDet er en frostklar morgen, og for første gang længe kan man se sine egne ånde og mærke sine tæer fryse til is, hvis man ikke lige bevæger sig. Men det er der faktisk rigtig mange, der skal til netop denne morgen på Vestre Kirkegård i Københavns Sydvestkvarter. Det er nemlig tid til den årlige Skolernes Motionsdag, og Bavnehøj Skole er traditionen tro klar til at løbe kirkegårdens stier tynde.

Børnene tripper på startlinjen for at få lov til at sætte årets motionsløb i gang. Nogle laver deres egen nedtælling: ”Én, to, tre”, råber de, og lærerne må kæmpe for at holde dem tilbage.

Endelig lyder startskuddet, og eleverne spæner af sted hen af kirkegårdens stier, som gjaldt det livet. Scenen har været den samme i de cirka 20 år, skolen har holdt motionsløb her. Alligevel er løbet i år lidt anderledes, end det plejer at være. I år løber børnene nemlig for en god sag.

Skolens 370 elever samler i dag penge ind til børn i Sydsudan som en del af kampagnen ’Motionér for Verdens Børn’. Forældrene fungerer som sponsorer ved at donere et selvvalgt beløb til Sydsudan, når deres barn har gennemført motionsløbet. Børnene fra Bavnehøj skal løbe så mange runder af 2,3 kilometer., som de kan nå mellem kl. 9 og 10.30.

Tidligere på ugen bagte og solgte skolen kanelsnegle, muffins og pizzaboller for at samle penge ind til Børns Vilkår, for de vil generelt gerne støtte gode sager.

”Det er vigtigt, at børn ved, at de kan gøre en forskel ved at hjælpe andre. Og at de endda kan have det sjovt samtidigt. Når vi deltager i Motionér for Verdens Børn, vil vi gerne sætte fokus på, hvor vigtigt det er, at børn får en uddannelse, og at man ikke nødvendigvis kan tage det at gå i skole for givet, for der er mange rundt om i verden, der ikke kan komme i skole”, forklarer Mette Munkholm, lærer på Bavnehøj Skole.

Og det er da heller ikke opbakning fra lærerne, eleverne mangler. De har samlet sig til et heppekor langs ruten, hvor de står og klapper og råber. ”Flot! Du er hurtig! Løft fødderne! Ikke så hurtigt, du skal gemme noget energi til senere!”, lyder det fra sidelinjen.

Sport på skemaet

Det er andet år i træk, at elever landet over kan deltage i kampagnen Motionér for Verdens Børn, som er søsat af udviklingsorganisationen IBIS.

De indsamlede penge går i år til at forbedre undervisningen i Sydsudan, hvor IBIS blandt andet arbejder på at få sport integreret i skoleskemaet. Pengene skal derfor blandt andet bruges til at købe nyt sportsudstyr. Forskning viser nemlig, at motion højner indlæringsevnen, og samtidig skal de sydsudanesiske børn, som har oplevet krig og katastrofer, også have det sjovt gennem motion, sport og leg.

For børn elsker at røre sig, og det er tydeligt denne morgen i Sydhavn.

”Det er rigtig sjovt at være med. Det er godt at få motion, og måske får man nye venner, fordi man kommer i snak med nogle, man ikke plejer at snakke med, mens man løber”, siger Emina og Cecilie fra 5.x, som også synes, at det er en god idé at samle penge ind til børn i Sydsudan, så de kan få det bedre i hverdagen.

Forventningerne til dagens løb på Vestre Kirkegård er høje, for sidste år var der nogle fra de mindste klasser, der løb hele 11 km. Og det tegner da også lovende. 15 minutter efter startskuddet er lydt, har de første elever allerede gennemført runde et. Det er to drenge fra 0. årgang, der kommer løbende. De ser lidt trætte ud, men da de hører, at de er kommet igennem runde et som de allerførste, smiler de og skruer op for tempoet. Det lover godt.