Amma graver guld i Ghana

18. nov 2013
Af
Jennifer Butler

I Ghana arbejder mange børn i små, illegale guldminer under farlige forhold. Et af dem er 11-årige Amma. Hun er med til at skaffe guld til vores mobiltelefoner og smykker.

”Hver dag arbejder min mor og jeg i guldminen. Jeg arbejder flere timer om dagen i knædybt mudder. For at samle guldstøvet skal det skrubbes grundigt med kviksølv.” Sådan fortæller Amma om arbejdet i en guldmine i Ghana.

Hun er 11 år og bor sammen med sin gravide mor og fem søskende på den kakaoplantage, hvor hendes far arbejder. Hver morgen går Amma og hendes mor hen til det lokale minefirma og spørger om tilladelse til at søge efter guldrester i minen. De tjener mellem 1 og 9 euro om dagen, så pengene er små. Amma er droppet ud af skolen for at hjælpe med sin familie. Familien håber, at Amma en dag kan vende tilbage til skolen, så hun kan få en uddannelse. Udover arbejdet i minen hjælper Amma til i huset og passer sine søskende.

Fakta

I Ghana arbejder 2,7 millioner børn fuldtid. Der bliver udvundet omkring 22 tons guld hvert år, og det gør Ghana til den anden største producent af guld i Afrika. Guldet bliver smeltet sammen med guld fra andre mineområder, og dernæst bliver det eksporteret til udlandet. Her bliver det brugt i finanssektoren, til smykker og i mobiltelefoner og andet elektronik.

På det globale marked kan man ikke spore oprindelsen af guldet, og derfor kan forbrugerne ikke vide, om det produkt, de har i lommen, indeholder børnearbejdet guld. De store mobilmærker kan ikke garantere, at de ikke bruger guld fra Ghana eller andre lande med børnearbejde.

Arbejdet i minen er meget farligt, da mineskakterne kan styrte sammen eller blive oversvømmet. Tidligere på året omkom 17 mennesker i et minekollaps i nærheden af, hvor Amma og hendes mor arbejder. Børnenes hud bliver ofte udsat for kviksølv, som kan skade centralnervesystemet og er skadeligt for miljøet.

”Hvis man ser på værdien af guld i forhold til andet arbejde, hvor børn er involveret, så er guldminearbejde meget tiltrækkende for fattige børn og familier.” Det forklarer Emmanuel Kwame Mensah, som er Project Officer for International Labour Organization i Ghana. Selvom Amma og hendes mor ikke tjener ret meget i minen, så er det alligevel mere, end de ville tjene mange andre steder.

”Når virksomhederne sælger et produkt, som forbrugerne har stor interesse for, så vil de naturligvis blive ved med at producere det. Selvom vi arbejder for at få børnearbejde ud af guld-industrien, så tillader det uregulerede og ukontrollerede miljø, at børn er involveret. Så længe markedet tillader den slags, så vil det fortsætte,” forklarer Martina Odonkor, som er konsulent for Social Development i Ghana.