Aftalen med Goldman Sachs sætter kampen mod skattely tilbage

28. jan 2014
Af
Stine Bang

”Danmark sætter kampen mod skattely tre skridt tilbage.” Sådan siger den kenyanske skatteekspert Alvin Mosioma, som leder af Tax Justice Network Africa - et netværk, der arbejder på at begrænse illegal kapitalflugt. Alvin Mosioma er overrasket over den danske regerings aftale med Goldman Sachs.


Alvin Mosioma - Foto: Med tilladelse fra Alvin Mosioma.

”Når det sker i afrikanske lande, antager vi, at det er fordi, at vores regeringer ikke ved bedre. At de ikke har kapaciteten til at gennemskue de her strukturer. Den danske regering er indtil nu gået foran i kampen mod illegal kapitalflugt,” siger den kenyanske skatteekspert.

Afrika mister hvert år 800 milliarder dollar på grund af illegal kapitalflugt. 65 procent af de penge forsvinder via multinationale selskabers sindrige systemer til alverdens skattely. Det er potentielle skatteindtægter, der kunne være gået til udvikling og bekæmpelse af fattigdom.

Kendt skattelymodel

”Jeg er overbevist om, at det eneste formål med den firmastruktur, som Goldman Sachs har sat op, er at flytte penge ud af Danmark for at undgå at betale skat. Det er ikke tilfældigt,” siger han.

Mosioma forklarer, at der i Afrika er talrige eksempler på firmaer, der er bygget op på samme måde. Et kendt eksempel er det schweiziske firma Glencore, der har datterselskaber spredt i en række skattely.

Det er umuligt at finde ud af, hvad der sker i de dele af et selskab, der er placeret i skattely, og dermed også umuligt at opkræve skat af overskuddet. Og det er netop pointen med konstruktionen.
”Det vigtigste, som skattely sælger, er diskretion og hemmelighedskræmmeri,” siger Alvin Mosioma.

Danmark bør lære af Norge

Mosioma peger på, at Norge netop har indført en lov, der pålægger virksomheder at aflægge regnskab for alle de lande, som de har aktiviteter i. Den såkaldte land-for-land-rapportering.
”Mit råd til den danske regering er, at den skal tænke sig om en ekstra gang. Og så vil jeg opfordre den til at lære af de positive tiltag, som deres nabolande tager,” slutter skatteeksperten.

Læs mere på Tax Justice Network eller følg Alvin Mosioma på twitter: @alvinmosioma