Forside / Nyheder / Afrika snydes hvert år for 475 milliarder kroner
Artikel

Afrika snydes hvert år for 475 milliarder kroner

26.07.2016

Af Sebastian Chatham

ung-kvinde-kono-sierra-leone-foto-thilde-baden-rasmussen680x453.jpg
Oxfam Danmark har siden 2011 udgivet flere rapporter om hvordan diamantmine-industrien i Sierra Leone benytter sig af skattely-strukturer. Med Panama-papirerne er der nu kommet yderligere dokumentation for hvordan mineselskaberne systematisk undslår sig skattebetaling.

Olie, gas og mineindustrien gør hvad de kan for at udhule de afrikanske statskasser ved hjælp af skattely.

Det viser nye dokumenter fra Panama Papirerne, som er blevet offentliggjort denne uge.  Alene advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, hvorfra dokumenterne er blevet lækket, har blandt deres kunder 1.400 selskaber der beskæftiger sig med udvinding af naturressourcer i Afrika.

Ved at benytte sig af skattely er disse selskaber med til at sikre, at Afrika hvert år går glip af omkring 70 milliarder dollars (475 mia kr), hvilket er betydeligt mere end kontinentet får i udviklingsbistand.
”Når verdens rigeste og største firmaer snyder afrikanske lande for skatteindtægter og betaler korruption mister landene indtægter, der kunne have bragt millioner i skole og reddet mange menneskeliv i sundhedssektoren,”  udtaler Lars Koch, international chef i Oxfam Danmark.

52 af 54 afrikanske lande har selskaber der benytter sig af Mossack Fonsecas skattelys service. Og i 44 lande er der selskaber fra naturressourceindustrien involveret.
”Oxfam Danmark har i mere end 8 år arbejdet med Afrikas olie, gas og mineindustri, og det er sigende, at særligt mineselskaberne næsten alle er ejet gennemkomplicerede skattely-selskabskonstruktioner og næsten aldrig rapporterer et overskud, som de skal betale skat af.”

Skattelyselskaberne bliver primært brugt til at olie og mineselskaber kan flytte deres overskud i skattely gennem interne handler, såkaldt transfer mis-pricing, hvor selskaber, ydelser og mineraler sælges til en kunstig pris inden for koncernen, så de kan flytte overskuddet i skattely og dermed undgå skat. Skattelyselskaber benyttes derudover også til at betale og modtage korruption for at få kontrakter og finansiere mellemmænd.

”Der er brug for en global indsats mod skattely. EU må gå foran og kræve gennemsigtighed i selskaber land for land, så vi kan se, hvordan overskuddet flyttes ud af Afrika og i skattely. Det direktivforslag, som EU præsenterede i juni måned kommer ikke afrikanske lande til gavn, fordi det kun kræver land-for-land rapportering for selskaber i EU og en række skattely, mens afrikanske lande ikke vil få indsigt i, hvad der foregår i deres lande, ” lyder det fra Lars Koch.

”EU og OECD må dertil kræve af alle lande, at der indføres ejerskabsregistre, så man kan se, hvem der er de egentlige ejere af de anonyme skuffeselskaber i skattely. Derved kan arikanske lande finde de penge, som korrupte individer, rigmænd og firmaer flytter i skattely.”

Du kan selv dykke ned i de nye afsløringer fra Panama Papirerne (linket er på engelsk)

Du kan også prøve det interaktive quizspil Hemmelighedernes Kontinent (også på engelsk), hvor du kan blive klogere på hvordan skattely påvirker afrikansk økonomi.