Ærlig snak om omskæring

17. feb 2012
Af
Rikke Bruntse Dahl

Pigerne er bange, og de ved ikke, at de har ret til at sige nej. Derfor bliver en stor del af de unge piger stadig omskåret i landområderne i Sierra Leone. Det ødelægger deres krop, og for mange af pigerne betyder ritualet også afslutningen af deres skolegang.

“Det gør ondt at få skåret noget af kønsdelene af.” Sådan beskriver Yei Musa, en 15-årig pige fra Sierra Leone, sin omskæring. Yei Musa er rasende på sin mor, som tvang hende til at gennemføre det traditionelle overgangsritual, som blandt andet indebar, at hun blev omskåret.

Omskæring er en del af et hemmeligt overgangsritual i Sierra Leone, som hedder ”bondu”.
Det er indvielsen af piger til livet som kvinde eller rettere kone. I bondu-kvindesamfundet anses klitoris for at være et symbol på mandlighed, og derfor skal den fjernes for at eliminere den unge kvindes seksuelle tvivl og gøre hende klar til ægteskab.

Tabubelagt emne

Selv om overgangsritualet er normalt i Sierra Leone, er omskæring stadig et ømtåleligt emne i lokalsamfundene. Langt de fleste af de piger, som har gennemgået omskæringsritualet, er kraftigt imod det, men de har sjældent mod på at snakke om det, de har været ude for

De er bange for de lokale ledere og for at blive stigmatiseret.

Derfor arrangerer IBIS pigelejre, hvor pigerne bliver taget ud af deres lokalsamfund for en tid og får et frirum til at tale om deres hverdag, kønsroller, ønsker og drømme – og til at tale om omskæring.

Det er tortur

Margaret Jenkins er ligestillingskoordinator for IBIS i Sierra Leone. Hun forklarer pigerne, at omskæring kan opfattes som en form for tortur, som unge piger er i deres fulde ret til at nægte.

Marty Koroma på 15 år deltog i den seneste pigelejr i december. Hun var overrasket over at lære, at hun ifølge loven faktisk har ret til at sige nej til at blive omskåret.

”Når jeg kommer hjem fra lejren, vil jeg helt sikkert fortælle pigerne i min skole, at de selv må bestemme, om de vil omskæres eller ej,” siger Marty, der mistede sin mor som spæd og i dag bor sammen med sin far og søskende.

Det er svært for en ung pige som hende at trodse de traditionelle ritualer, men diskussionerne på pigelejrene giver hende og andre piger en viden og selvtillid, som forhåbentlig gør det lettere for dem at sige nej.

Ud over de psykiske og fysiske problemer, som omskæring ofte forårsager, er analfabetisme blandt kvinder også en af de mere seriøse konsekvenser i forbindelse med omskæring.

Når pigerne indvies i bondu-kvindesamfundet, går de ikke kun glip af undervisning i den periode, ritualet varer, de færreste vender nogensinde tilbage. De bliver i stedet for gift og stifter familie umiddelbart efter.

Det må stoppe

Sidste år arbejdede IBIS’ Margaret Jenkins sammen med Sierra Leones regering om en kampagne mod kvindelig omskæring. Kampagnen tog udgangspunkt i Sierra Leones lov, der forbyder tortur mod børn, og involverede både høvdinge, religiøse ledere, forældre og pigerne selv i lokalsamfundene.

Omkring 70 procent af de lokale ledere i Sierra Leone har nu forpligtet sig til at afskaffe kvindelig omskæring i deres lokalsamfund.