4 ting COP21 vil blive husket for

14. dec 2015
Af
Malene Aadal Bo

Lørdag aften den 12. december kunne de franske værter ved COP21 meddele, at det var lykkedes at lave en klimaftale. Ifølge den internationale ngo Oxfam, som IBIS er på vej til at blive en del af, vil årets topmøde især blive husket for følgende.

 • Almindelige mennesker krævede handling
  Årets topmøde beviste, at der er en bred, stærk og voksende bevægelse af mennesker, der kræver handling og gerne bidrager med løsninger og forslag. Fra Australien til Zimbabwe samlede mere end en million mennesker sig i demonstrationer og events, der i antal brød alle tidligere rekorder, og undervejs i forhandlingerne sendte civilsamfundet et stadigt og tydeligt signal om, at de fortsat vil kæmpe for deres klima og deres klode.
   
 • Verdens ledere vågnede op til dåd
  Efter alt for længe at have sovet i timen, åbnede verdens lederes deres øjne og viste ægte vilje og evne til at samarbejde om en god klimaaftale. 150 statsoverhoveder var til stede på åbningsdagen - det højeste antal statsledere nogensinde samlet under et tag - og selv om resultatet ikke er perfekt, vil COP21 blive husket som en lejlighed, hvor verden forenede sig: Landene blev enige om at reducere de globale temperaturstigninger til 1.5 grader. Især verdens udviklingslande - herunder Indien og Kina - gik foran med ambitiøse løfter og paner, som kan komme til at få stor betydning.
   
 • De private virksomheder tog ansvar
  Hundredvis af virksomheder lovede at reducere deres udledning af Co2 og der er bred opbakning til dem, der vil stoppe alle former for tilskud til udvinding og brug af fossile brændstoffer. Samtidig gik store dele af den finansielle sektor ind med milliarder af kroner til at støtte omstillingen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi.
   
 • Det globale lederskab flytter sig
  Med det store ansvar, som især Indien og Kina har taget, ændrede verdens globale lederskab sig også endnu et nøk. På mødet blev der eksempelvis lavet en aftale mellem Kina og det meste af det afrikanske kontinent, som indeholder støtte fra Kina på næsten 400 milliarder kroner til udvikling, uddannelse og klimatilpasning. Indien annoncerede en lignedende kæmpeaftale med andre udviklingslande, mens EU og USA skyndte sig at følge efter ved at danne den såkaldte “high ambition coalition” sammen med blandt andre Mexico, Colombia og Gambia.
   

Alt i alt konkluderer Oxfam, at klimatopmødet i Paris blev en milepæl og forudser samtidig, at det ikke vil blive den sidste. Den politiske verden er ved at få øje på, hvordan en verden uden fossil energi skal skabes. Udfordringen nu er, at verdens ledere kun lige er begyndt at forstå omfanget af den udfordring, der ligger foran os, i forhold til at kunne tilpasse os de klimaforandringer, som allerede er en realitet. Især for verdens fattigste, er der stadig en lang og sej kamp for klimaretfærdighed.

What will the Paris Agreement be rememberet for?