Bare otte mænd ejer det samme som de 3,6 milliarder mennesker, som udgør den fattigste halvdel af jordens befolkning. Det viser en ny rapport, ’En økonomi for de 99 procent’, som Oxfam udgiver i dag i anledning af World Economic Forum – det årlige møde i Davos for verdens politiske og økonomiske ledere.
”Uligheden er ude af kontrol og fastholder millioner i fattigdom. Den river samfund fra hinanden og underminerer demokrati og vækst. Det er vanvittigt, at så stor en formue er koncentreret på så få hænder, når en ud af ti mennesker samtidig lever for under to dollars om dagen,” siger Lars Koch, international chef i Oxfam IBIS.
Rapporten dokumenterer, hvordan nogle multinationale selskaber og rige personer får uligheden til at eksplodere ved at undlade at betale skat, presse lønningerne i bund for almindelige mennesker og udnytte deres magt til at få politisk indflydelse. I stedet for at fremtidssikre virksomhederne og skabe værdi for samfundet fokuserer man på kortsigtet profit til gavn for aktionærerne.
”Systemet er sygt. Vi er nødt til at ændre måden, vores økonomi arbejder på, så den bliver til gavn for alle og ikke kun en lille elite,” siger Lars Koch fra Oxfam IBIS.
5 absurde facts fra rapporten
”I disse år bliver almindelige mennesker over hele kloden ladt i stikken: Deres løn stagnerer, samtidig med at direktørerne rutinemæssigt hiver millionbonusser hjem. De offentlige udgifter til skoler og sundhed beskæres, mens de multinationale selskaber og en gruppe superrige enkeltpersoner sender deres formuer i skattely. Det hænger simpelthen ikke sammen,” siger Lars Koch, international chef i Oxfam IBIS.
I England blev omkring 10 procent af selskabernes overskud udbetalt til aktionærerne i 1970. I dag er det 70 procent.
”Vi skal gøre op med kvartalskapitalismen, hvor selskaber tænker kortsigtet udbytte til aktionærerne i stedet for at tænke langsigtet investering og udvikling af selskaberne til fordel for planeten og menneskene,” siger Lars Koch.
Den stigende ulighed i Danmark bekymrer Oxfam IBIS:
”Den danske model har skabt vækst, udvikling og et af verdens lykkeligste samfund. Den model skal vi passe på og ikke underminere med skattelettelser for de rigeste og nedskæringer for de fattigste,” siger Lars Koch.
Det er ikke en naturlov, at systemet skal fungere som i dag. Det er sund fornuft at lave det om.
”Hvis vi er mange nok, der ikke vil finde os i fattigdom og ulighed, kan vi ændre det. Det er et politisk valg,” siger Lars Koch fra Oxfam IBIS.
Oxfams handleplan for en mere menneskelig økonomi inkluderer:
Den fulde rapport, dokumentation og resumé af ’En økonomi for de 99 procent’. Derudover finder du via dette link billeder, historier og videooptagelser med mennesker i Kenya, Vietnam og Brasilien, som kæmper en daglig kamp på grund af uligheden. Oxfam IBIS leverer gerne cases til redaktionelt brug.
Oxfams beregninger baserer sig på global wealth distribution data leveret af Credit Suisse Global Wealth Data book 2016
I 2016 viste en rapport fra Oxfam, at de 62 rigeste ejede det samme som de 3,6 milliarder fattigste. Credit Suisse har siden fået bedre data, særligt om de fattigstes gæld i Indien og Kina. Med disse data ville rapporten for 2016 have vist, at de ni rigeste dengang ejede det samme som den fattigste halvdel af verdens befolkning.
Verdens rigeste menneskers formuer er udregnet på baggrund af Forbes’ liste over milliardærer, der senest blev offentliggjort i marts 2016.
Winnie Byanyima, direktør for Oxfam International, deltager ved World Economic Forum I Schweiz 17.-20. Januar 2017.
For mere information om World Economic Forum, tjek www.weforum.org