Forside / Nyheder / "100 året for genforeningen bør inspirere Danmark til at gå nye veje"
Artikel

"100 året for genforeningen bør inspirere Danmark til at gå nye veje"

13.02.2020

Fredelig folkeafstemning frem for krig. 100 året for genforeningen kan inspirere Danmark til at gå nye veje i løsningen af konflikter ude i verden, lyder det fra generalsekretær i Oxfam Danmark, Kristian Weise.

En fredelig og demokratisk folkeafstemning betød for 100 år siden, at sønderjyderne blev genforenet med Danmark efter 56 år under tysk herredømme.

Når der i disse dage er alt mulig grund til at kigge tilbage på og fejre genforeningen af Sønderjylland, er det også fordi, den er et eksempel på, at fredelige, langsigtede løsninger og kontinuerligt samarbejde virker, når konflikter skal løses, siger generalsekretær i Oxfam Danmark, Kristian Weise:

”Genforeningen er et stærkt eksempel på, at der findes alternativer, der kan supplere de militære løsninger, som i dag er dominerende i mange af verdens brændpunkter. 100 året for genforeningen bør inspirere Danmark til at gå nye veje i løsningen af konflikter ude i verden,” lyder det fra Kristian Weise.

Militære løsninger kan ikke stå alene

Situationen i den konfliktprægede Sahel-region i det nordvestlige Afrika er et godt eksempel på, at Danmark – trods klar målsætning om at fordre fred, yde humanitær bistand – fokuserer på stabilisering og militære løsninger.

Danmark har for nylig opgraderet den militære støtte i regionen, særligt i Mali. Og i oktober vedtog Folketinget at sende 70 soldater og to transporthelikoptere til den franskledede Operation Barkhane i regionen og at sende militær støtte til den fredsbevarende FN-mission. Det sker samtidig med, at vold og ustabilitet eskalerer i regionen.

”Danske og andre udsendte soldater udfører et farligt og vigtigt arbejde, særligt når styrkerne beskytter civilbefolkningen. Men problemet med et ensidigt fokus på militære indsatser er, at de ikke adresserer de grundlæggende årsager til konflikten. At de så at sige putter plaster på såret, men sjældent skaber varig fred. Nyere forskning viser, at langsigtet satsning på fredsopbygning har dobbelt så stor succesrate som de militære løsninger. Derfor skal den danske regering ikke kun fortsætte de militære indsatser” siger Kristian Weise.

Ikke alene virker de langsigtede løsninger bedre, de betaler sig også bedre. En udregning, lavet af Verdensbanken og FN, viser, at for hver syv kroner, der investeres i fredsopbygning, spares der over 100 kroner i omkostninger forårsaget af konflikt og den efterfølgende genopbygning.

”Der er altså alt mulig grund til, at vi i Danmark kigger tilbage, tager ved lære af vores egen historie og erfaringer og går nye veje med langsigtede løsninger for øje, når vi løser konflikter ude i verden.”