Forside / Nyheder / Syv år efter jordskælvet i Haiti: Hvad gik pengene til?
Artikel

Syv år efter jordskælvet i Haiti: Hvad gik pengene til?

23.05.2017

Af Malene Aadal Bo

2-solcellelamper-foto-vincent-tremau-oxfam-2680x453.jpg
Foto : Vincent Tremau

Da et altødelæggende jordskælv for syv år siden lagde store dele af Haiti i ruiner, gav det ekko helt til Danmark. Støttefester, donationer og indsamlinger blev til livsvigtig hjælp til millioner af mennesker i nød.

Et kig i papirerne viser, at Oxfam Danmark i 2010 kunne sende næsten fire millioner kroner til Haiti – penge, som gik til det akutte nødhjælpsarbejde og til at etablere midlertidige undervisningstilbud til de mange børn, der pludselig stod uden skole eller lærer.

”Det rørte mig dybt at se det engagement og den hjælpsomhed, folk udviste. Vi startede en indsamling, som folk bakkede op om, men især var det inspirerende at se, hvordan privatpersoner selv tog teten og arrangerede støttefester og events for at hjælpe ofrene i Haiti,” siger Annelie Abildgaard, der er fundraisingchef i Oxfam Danmark.

Også sidste efterår, da det stadig skrøbelige land endnu en gang fik en over nakken, da orkanen Matthew rasede forbi, stod danskerne klar til at hjælpe Haitis befolkning på fode igen. På få dage indsamlede Oxfam Danmark mere end 100.000 kroner, som omgående blev vekslet til nødhjælp til nogle af de hårdest ramte i Haiti.

”Indbyggerne i Haiti er kendt for deres modstandskraft og deres evne til at overkomme de problemer, de møder. Den ånd og vilje er bevaret, fordi de fik en håndsrækning, da det så sortest ud,” siger Jean Claude Fignole, der selv er fra Haiti og leder Oxfams arbejde i landet.

Pengene fra Danmark har været med til at hjælpe tæt på 100.000 mennesker, da de behøvede det mest. Efter jordskælvet støttede Oxfam Danmark især oprettelsen af midlertidige skoler, som blev sat op i store telte, og med lærere, som fik træning i nye pædagogiske metoder og i at hjælpe børn igennem en svær tid.

2.000 børn holdt på den måde fast i deres skolegang, og de nye lærere og den moderne pædagogik fulgte med eleverne over i de almindelige skoler, i takt med at de blev genopført. Oxfam er stadig i Haiti og støtter indbyggerne i deres arbejde med at genopbygge deres liv og samfund. Især arbejder vi for blandt andet via uddannelse at gøre mennesker og samfund stærkere, så de kan klare sig, hvis og når voldsomt vejr eller jordskælv igen rammer Haiti.

Nu står Haiti stærkere

Oxfams langsigtede udviklingsarbejde i Haiti bekæmper fattigdom og gør befolkningen mindre sårbar over for de ekstreme vejrfænomener, der jævnligt rammer øen.

Soldrevne gadelamper

Oxfam har installeret gadelys i flere byer, som ellers var mørklagt efter solnedgang. Formålet er især at øge sikkerheden, men det har også givet indbyggerne mulighed for at bruge aftenerne til at arbejde, studere eller mødes til en hyggelig stund.

2-solcellelamper-foto-vincent-tremau-oxfam680x453.jpg

"Jeg blev fantastisk glad, da lamperne blev sat op. Før var der ikke ret mange, der gik ud om aftenen, men nu er der liv, og folk mødes og fortæller historier. Jeg bruger især lyset til at læse lektier ved. Før forsøgte jeg at læse ved lyset fra en lille fakkel, men det var besværligt og hårdt for øjnene. Jeg vil meget gerne studere og klare mig godt, og derfor er lyset fra lamperne meget vigtigt". - Sephora, 14 år.

Kvindelige byggearbejdere

Oxfams partnere har undervist kvinder i at bygge gode, sikre huse. Det skal både give boliger, som bedre kan modstå jordskælv og orkaner, men også give udsatte kvinder selvtillid og et håndværk, de kan leve af.

3-kvindelige-byggearbejdere-foto-vincent-tremau-oxfam680x453.jpg

"Det gør mig stolt, at jeg nu ved, hvordan man bygger et godt hus, og at jeg endda kan lære andre, hvordan man gør. Jeg har nok altid troet, at byggearbejde kun var for mænd, men her kan jeg se, at det er noget, vi kvinder også sagtens kan. Mine børn blev så glade, da jeg kom hjem efter at have bestået kurset. De gav mig et stort knus, da de så mit diplom." - Clervil Mildrede, 41 år.

Latriner i skolerne

Mangel på latriner var en væsentlig grund til, at især piger tidligere pjækkede eller helt stoppede deres skolegang. Oxfam har opført latriner, som er hygiejniske og giver børnene mulighed for at gå på toilettet, uden at det er utrygt eller uværdigt for dem.

1-latriner-foto-vincent-tremau-oxfam680x453.jpg

"Jeg var nødt til at stoppe med at bruge de offentlige latriner. Der er langt at gå derhen, og de er fyldt med insekter. Og så er de åbne, så alle kan se dig, mens du bruger dem. Det gjorde mig meget utilpas. Nu kommer jeg i skole hver dag – jeg elsker skolen, og jeg ved, at uden viden og uddannelse kommer jeg ingen vegne." - Bertina, 13 år.