Forside / Nyheder / Succes: Oxfam får multinationalt selskab over på vores side
Artikel

Succes: Oxfam får multinationalt selskab over på vores side

11.10.2017

taxshouldntvanish-photo-oxfam.gif
Foto : Oxfam

I sommeren 2017 vandt Oxfam en gigantisk sejr i kampen mod skattely. Det multinationale selskab RB, der står bag globale mærker som Vanish og Clearasil, ændrede pludselig kurs og bakkede offentligt op om vores krav til politikerne om en strengere international skattepolitik. Grunden? Vores research afslørede, at selskabet i årevis havde undladt at betale skat for mange millioner kroner i nogle af verdens fattigste lande.

Eksemplet viser, at selv de største selskaber kan ændre praksis og støtte gennemsigtighed, hvis vi har en god dialog.

"Når vi borgere står sammen og holder fast på, at firmaerne skal opføre sig ansvarligt, så rykker det virkelig. Og i sidste ende er et mere retfærdigt og gennemsigtigt skattesystem altså en god forretning, både for ansvarlige virksomheder og for verdens regeringer og borgere," siger Lars Koch, der er vicegeneralsekretær i Oxfam Danmark.

Et firma vender rundt

I juli i år udkom den Oxfam-rapport, der gjorde hele forskellen. Den pegede på, at den britisk baserede virksomhed RB - der står bag brands som Vanish, Clearasil og Durex - på tre år havde undladt at betale skat for 1,7 milliarder kroner i en række udviklingslande. Penge, der skulle have gået til at uddanne lærere, ansætte læger og sørge for rent vand til landenes børn og voksne.

RB havde ikke gjort noget ulovligt. Men de havde udnyttet smuthuller og skattefiduser, og resultatet var det samme: De fattige lande, hvor firmaet havde tjent masser af penge, måtte kigge langt efter skatteindbetalingerne.

Efter offentliggørelsen af rapporten og den efterfølgende diskussion i Storbritannien - der blandt andet inkluderede en call-a-thon, hvor Oxfam-støtter bombarderede RB's kundeservice med spørgsmål om firmaets skattepolitik - bakkede RB til sidst op om Oxfams kampagne for at få den britiske regering til at indføre skrappere skattelovgivning for virksomheder.

“Det var virkelig en positiv drejning. Firmaer som RB kan spille en vigtig rolle i at udrydde fattigdom. Men dette potentiale kan kun blive udfoldet, hvis de betaler deres retfærdige skat i alle de lande, hvor de driver forretning. Derfor presser vi nu på for, at RB og andre multinationale virksomheder frivilligt skal offentliggøre deres skatteregnskaber land for land. Og vi ser frem til at diskutere det med virksomhederne fremover. Men vigtigst af alt er vi nødt til at ændre lovgivningen, så det her slet ikke kan lade sig gøre i fremtiden,” siger Lars Koch fra Oxfam Danmark.

Ejerne skummer fløden

RB er et meget succesfuldt selskab, der i 2016 havde et overskud på 15 milliarder danske kroner. Aktionærerne tjener godt på firmaet med store afkast og en stor vækst i aktiepriserne. Firmaet har et flot CSR-program, der blandt andet rummer hygiejnekampagner i Indien, Pakistan, Indonesien og Nigeria, der passer til firmaets mission: ’Sundere liv og gladere hjem’. Men ved en nærmere analyse krakelerede den pæne overflade altså denne sommer.

"Vi mener, at de har undladt at betale skat i de lande, hvor de opererer, ved at omstrukturere deres globale forretning, så den flytter overskud igennem regionale hovedkvarterer placeret i tre skattely; Holland, Singapore og Forenede Arabiske Emirater. Det er en lovlig forretningsmodel. Men det er dybt amoralsk og skadeligt for de fattige lande, det går ud over," forklarer vicegeneralsekretær Lars Koch.

"Det er meget positivt og vigtigt, at en multinational virksomhed som RB nu støtter kravet om større gennemsigtighed og strammere regler. Det kan være med til at stoppe den udbredte brug af skattefiduser, der koster alle lande – rige som fattige – milliarder hvert år," slutter han.

FN anslår, at store virksomheders skatteundvigelse koster udviklingslandene mindst 700 milliarder kroner om året. Det er nok til at give en uddannelse til 124 millioner børn, der ikke går i skole – og til at sørge for sundhed, som kunne forhindre, at seks millioner børn dør hvert år.

Vær med i kampen mod skattely i Danmark - læs mere her