Forside / Nyheder / Sortlistning eller hvidvask? Sådan ser den rigtige liste over skattely ud
Artikel

Sortlistning eller hvidvask? Sådan ser den rigtige liste over skattely ud

27.11.2017

bn-blacklist-whitewash-tax-havens-eu-680x453.jpg
Foto : Tineke D'haese/Oxfam

Som et led i den globale kamp mod skattely har EU besluttet at lave en liste over verdens skattely. For at sikre, at også dem med magt og gode politiske venner kommer på listen, har Oxfam lavet sin egen liste over skattely, som netop er offentliggjort.

Paradise Papers har endnu en gang sat skattely på verdens dagsorden. Det globale netværk, der hjælper de superrige og multinationale selskaber til at undvige skat, er en global skandale. Skattely driver ulighed. Skattely koster regeringer hundredvis af milliarder i tabte skatteindtægter - indtægter, der kan bruges til livreddende sundhedspleje eller uddannelse for alle. Over hele verden kræver borgerne nu endnu engang, at der gøres noget for at stoppe skattely en gang for alle.

EU's sorte liste: et skridt fremad?

Et konkret og kraftfuldt værktøj til at bekæmpe skattely er at lave en offentlig og objektiv liste over over dem og dernæst sikre, at dem på listen bliver omfattet af sanktoiner. Derfor har Oxfam hilst EU's ambitioner om at lave netop sådan en liste velkommen, men også understreget, at sådan en liste skal være baseret på gennemsigtige og objektive kriterier og være fri for interesser eller politisk indblanding. Hvis ikke, kan en sortliste hurtigt tabe troværdighed. Hvis lande burde være på listen, men pludselig ikke er det, bliver listen nemt til et værktøj for hvidvaskning snarere end en sortlistning af skattely. Dette var tilfældet med den liste, OECD lavede op til G20, som endte med kun at indeholde et enkelt land, nemlig Trinidad og Tobago.

Desværre er processen med at oprette en EU-liste over skattely blevet ramt af de samme problemer. Processen er uigennemsigtig og kriterierne er blevet for vage. Men hvis EU faktisk lykkes med at offentliggøre en liste, som anvender de kriterier, man har formået at blive enige om, så er det et reelt og meningsfuldt skridt i den rigtige retning. Ifølge planen skal en sådan liste vedtages af EU's finansministre og offentliggøres den 5. december 2017.

I mellemtiden har Oxfam identificeret, hvilke lande der skal være på denne liste, hvis det skal være objektivt, effektivt og troværdigt. Vi har brugt EU's egne kriterier og offentliggør listen for at vise EU, at det bliver opdaget, hvis nogle lande ad politiske grunde ikke optræder på deres oversigt over skattely - og for at sikre, at så mange lande som muligt kommer på listen og omfattes af de sanktioner, som EU planlægger fra næste år. Alt sammen for at sikre, at kampen mod skattely bliver fair og effektiv.

"En skattelyliste uden Luxembourg, Holland og Irland er ubrugelig. 80% af de penge Danmark mister, går gennem EU's egne skattely", siger kampagneleder Stine Bang. "Derfor opfordrer vi Kristian Jensen til at stå fast og kæmpe for en liste, der også indeholder europæiske lande. Sådan får vi taget et kæmpe skridt i den rigtige retning."