Forside / Nyheder / Kan private virksomheder løse Vestafrikas klimaproblemer?
Artikel

Kan private virksomheder løse Vestafrikas klimaproblemer?

22.08.2017

Af Rasmus Bjerring Larsen

people-on-the-road-burkina-faso-photo-william-vest-lillesoe-680x453.jpg
Foto : William Vest-Lillesøe

Den private sektor skal på banen med innovative løsninger, hvis verdens fattigste skal kunne tilpasse sig klimaforandringerne. I Vestafrika vil Oxfam Danmark vise, at klimatilpasning kan være en god forretning.

Vestafrika er et såkaldt klimahotspot, hvor vejret vil ændre sig dramatisk over de kommende årtier. Det er samtidig en af verdens fattigste regioner, og tilsammen giver det en sprængfarlig kombination, som har fået FN til at kalde regionen for ’klimaforandringernes ground zero’. Der findes allerede i dag løsninger, som kan hjælpe bønder og andre udsatte grupper med at tilpasse sig de nye vejrforhold. Men private virksomheder har endnu kun i begrænset omfang engageret sig i at udvikle og udbrede disse teknikker og produkter.

Derfor har Oxfam Danmark sammen med organisationer fra seks vestafrikanske lande taget initiativ til et projekt, der skal sætte fokus på, hvordan private virksomheder kan gøre klimatilpasning til en god forretning.

”Inspirationen kommer fra vedvarende energi, hvor solceller ud over at være klimavenlige nu også ofte er den billigste og bedste løsning. Det bør også kunne lade sig gøre med klimatilpasningsteknologi,” siger Misha Wolsgaard-Iversen, der er Oxfam Danmarks koordinator på projektet.

Hashim Salaudeen fra den nigerianske organisation WACSOF er en af partnerne i projektet. Han siger: ”Hvis det lykkes at få de private virksomheder til at se klimatilpasning som en forretningsmulighed, kan det gøre en afgørende forskel for millioner af mennesker."

Hashim Salaudeen har set, hvilken forskel det eksempelvis allerede gør, at Vodafone i Ghana sælger vejrudsigter per sms til bønder. Og at virksomheder i Nigeria har udviklet specielle klimafrø og sække, der sikrer høsten mod insektangreb. Hvis man samler disse gode eksempler, kan man bruge dem til at inspirere private virksomheder, klimafonde og investorer til at gøre noget lignende i andre lande og inden for andre sektorer.

Og det er netop en af de ting, som partnerne vil gøre som led i det nye projekt. En anden del af arbejdet handler om at skabe en dialog virksomheder og forbrugere imellem, så de sammen kan identificere de største behov og de bedste forretningsmuligheder. Og så vil projektets deltagere få myndighederne til i højere grad at inddrage det private erhvervsliv i regionens samlede klimatilpasningsindsats.

”Der er gode udsigter til, at projektet kan bidrage til private virksomheders innovation og til at skabe nye forretningsmodeller, der kan hjælpe med at afbøde klimaforandringernes værste effekter,” siger Misha Wolsgaard-Iversen.

3 eksempler på, at klimatilpasning kan være en god forretning

1) Vejrudsigten på SMS

Via den såkaldte Esokoplatform har bønder mulighed for at købe oplysninger om vejret og aktuelle markedspriser samt gode råd om, hvilke afgrøder de bør så hvornår, brug af gødning, og hvordan de undgår sygdomme og insekter i høsten. I gennemsnit får de bønder, der benytter Esoko, 10 procent højere priser for deres afgrøder. Esoko findes i dag i ni afrikanske lande.

2) Mikro-forsikringer

Det er katastrofalt, når fattige bønder rammes af tørke eller oversvømmelse. De har ofte ikke andre indtægtskilder og ingen eller små opsparinger. En forsikring ville hjælpe mange, men den skal passe til småbøndernes pengepung og behov. En sådan forsikring har et firma nu lavet for bønderne i Burkina Faso. Det er en mikroforsikring, som forsikrer mod frost, hedebølger, tørke, græshoppe- og fugleinvasioner, og som ikke er dyrere, end at de fattige bønder kan finde råd. Mere end 5.500 majsproducenter og 11.100 bomuldsproducenter har allerede købt en mikroforsikring.

3) Nye landbrugsprodukter

I Nigeria har staten indgået et samarbejde med en privat virksomhed, som blandt andet tilbyder landbrugstræning og har specialiseret sig i at tage jordprøver og udvikle mere robust såsæd, der kan modstå det uforudsigelige vejr. Igennem initiativet har mange bønder og især kvinder lært nye landbrugsteknikker, som gør jorden mere frugtbar og øger udbyttet af høsten.